Έκρηξη κρουσμάτων: Οι αλλαγές σε πιστοποιητικά, άδειες, PCR και rapid test

Αλλαγές στα κριτήρια για την έκδοση πιστοποιητικών νόσησης και χορήγησης άδειας έφερε η έκρηξη κρουσμάτων. Παράλληλα, από αύριο Πέμπτη ισχύει νέο, χαμηλότερο πλαφόν στην τιμή των PCR τεστ.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία, τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:

Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 35 ευρώ.

Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 12 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, η ανώτατη τιμή χρέωσης δεν μπορει να ξεπερνά τα 47 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται όταν η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών. Στην περίπτωση αυτή η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Σημειώνεται ότι για το rapid test ορίζεται ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές, στα φαρμακεία, στα ιδιωτικά ιατρεία και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 € για κάθε παράβαση.

Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά νόσησης

Οσον αφορά στα πιστοποιητικά νόσησης, αυστηροποιείται το πλαίσιο χορήγησής τους. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού. Ενώ οι ανεμβολίαστοι για να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα θα χρειάζονται υποχρεωτικά PCR.

Συγκεκριμένα στη νέα ΚΥΑ προβλέπεται πως το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

Κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test.

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά τον θετικό έλεγχο. Πάντως, για τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε με τη PCR είτε με rapid test παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες, αλλά όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε με PCR είτε με rapid test διαρκεί 90 ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από

α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία

ή

β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά

και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.

Άδεια από τη δουλειά

Για την αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και μη.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here