Βρέφη νοητική λειτουργία Covid: Η πανδημία επηρεάζει την κινητική και κοινωνική ανάπτυξη των βρεφών;


Τα μωρά που γεννιούνται στο απόγειο της πανδημίας φαίνεται να υποφέρουν από μικρές αλλά σημαντικές καθυστερήσεις στην κινητική και κοινωνική τους ανάπτυξη, αναφέρει νέα μελέτη. Τα μωρά κινδύνευαν ιδιαίτερα εάν οι μητέρες τους ήταν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους την άνοιξη του 2020, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν σε lockdown. “Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για πολύ μικρές διαφορές. Δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός μωρών που απέτυχαν ξαφνικά όσον αφορά την ανάπτυξη”, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Dani Dumitriu, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. “Αλλά οι μέσες βαθμολογίες ήταν σημαντικά διαφορετικές, παρόλο που αυτή η διαφορά δεν ήταν τεράστια”. Αλλά δεν φαίνεται ότι η μόλυνση από την COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αιτία αυτών των αναπτυξιακών καθυστερήσεων.

Πόσο μεγάλος είναι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη των βρεφών;

“Το κοιτάξαμε πραγματικά από κάθε πλευρά και δεν υπήρχε κανένα απολύτως σήμα”, είπε ο Ντουμίτριου. “Η μητρική COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρέασε κανένα από τα αποτελέσματα που εξετάζαμε, έστω και ήπια”. Αντίθετα, το άγχος των πανδημικών lockdown είναι ο πιο πιθανός ένοχος, θεωρεί ο Dumitriu. Το άγχος κάνει το σώμα να απελευθερώνει πολλές διαφορετικές ορμόνες και χημικές ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να φτάσουν στο έμβρυο. “Όσο νωρίτερα συμβεί ένα άγχος στην εγκυμοσύνη, τόσο [μεγαλύτερη] είναι η πιθανότητα να αντηχεί σε όλη την ανάπτυξη”, είπε ο Dumitriu.

Είναι πιθανό αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν από αυτές τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις, που σημειώθηκαν όταν ήταν 6 μηνών, πρόσθεσε ο Dumitriu. “Η ηλικία των έξι μηνών είναι κακός προγνωστικός δείκτης μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων. Οι έξι μήνες είναι ένα πολύ πρώιμο αναπτυξιακό στάδιο και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν μεταξύ έξι μηνών και δύο ή τριών ή τεσσάρων ετών. Δεν υπάρχει τίποτα για ένα εξάμηνο χρονικό σημείο που να λέει ότι οτιδήποτε έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε αυτόν τον πληθυσμό. Πρέπει να παρακολουθούμε στενά αυτά τα βρέφη και να είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε αν χρειαστεί”, πρόσθεσε ο Ντουμίτριου.

Για αυτήν τη μελέτη, η Dumitriu και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 255 μωρά που είχαν εγγραφεί σε μια μελέτη των επιπτώσεων της COVID-19 στην υγεία των βρεφών. Από τα μωρά, τα οποία γεννήθηκαν όλα μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020, 114 είχαν εκτεθεί στην COVID ενώ ήταν στη μήτρα και 141 όχι. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες στις αδρές ​​και λεπτές κινητικές δεξιότητες και στην προσωπική-κοινωνική ανάπτυξη σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν πριν από την εμφάνιση της COVID-19. Τα βρέφη που ήταν νωρίς στην κύηση όταν άρχισαν τα lockdown επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες ήταν στο δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνό τους εκείνη την εποχή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αυξήθηκαν οι πρόωροι τοκετοί

Ωστόσο, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν μολυνθεί με COVID δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών καθυστερήσεων, ανακάλυψε η ομάδα του Dumitriu. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου στο περιοδικό JAMA Pediatrics. Το εύρημα δεν σημαίνει ότι η μόλυνση από τον COVID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τα έμβρυα στη μήτρα, δήλωσε η Mollie Wood, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. “Είναι ευρέως αποδεκτό τώρα ότι οι πρόωροι τοκετοί έχουν συσχετιστεί αρκετά αξιόπιστα με τη μόλυνση από COVID στην εγκυμοσύνη. Εάν κάποια έχει COVID ενώ είναι έγκυος, είναι πιο πιθανό να γεννήσει νωρίς”, είπε ο Wood, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο που συνοδεύει το νέο μελέτη.

Οι έγκυες γυναίκες με COVID διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας και μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ο Wood ανησυχεί ότι η νέα μελέτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον COVID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επομένως δεν πρέπει να μπαίνουν στον κόπο να εμβολιαστούν. “Αυτό δεν είναι κατηγορηματικά αλήθεια”, είπε ο Γουντ. “Γνωρίζουμε ότι οι έγκυες με COVID έχουν χειρότερα αποτελέσματα εγκυμοσύνης από εκείνες που δεν έχουν τον ιό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όλοι οι μεγάλοι μαιευτικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ και πολλοί από αυτούς στο εξωτερικό το συνιστούν.”

Οι γονείς που ανησυχούν ότι η πανδημία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νεογέννητου τους θα πρέπει να προσπαθήσουν να αλληλεπιδράσουν με το παιδί τους όσο το δυνατόν περισσότερο, είπε ο Ντουμίτριου. Θα πρέπει να περνούν πολύ χρόνο μιλώντας, τραγουδώντας και αλληλεπιδρώντας με το νεογέννητο, συμπεριλαμβανομένου άφθονο χρόνο πρόσωπο με πρόσωπο. “Τονίζω πάντα τη σημασία του να μην φορούν τη μάσκα τους όταν είναι μέσα στο σπίτι τους, ώστε το μωρό να μπορεί να δει ολόκληρο το πρόσωπο της μαμάς και του μπαμπά και άλλων στενών μελών της οικογένειας. Όσο περισσότερο χρόνο έχουν τα μωρά πρόσωπο με πρόσωπο, τόσο περισσότερο μαθαίνουν την κοινωνική λειτουργία, τη γλώσσα και τη συναισθηματική ρύθμιση”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ