Άσθμα ατμοσφαιρική ρύπανση: Το διοξείδιο αζώτου θέτει το αναπνευστικό των παιδιών σε κίνδυνο


Πολύ λιγότερα παιδιά θα ανέπτυσσαν άσθμα εάν υπήρχε λιγότερη ρύπανση από την κυκλοφορία οχημάτων, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη που ερεύνησε το θέμα σε όλο τον κόσμο. “Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το διοξείδιο του αζώτου θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις αστικές περιοχές”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Susan Anenberg, καθηγήτρια περιβάλλοντος και επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον. “Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο καθαρός αέρας πρέπει να είναι ένα κρίσιμο μέρος των στρατηγικών που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας των παιδιών”, είπε σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Δύο εκατομμύρια νέα περιστατικά παιδικού άσθματος παγκοσμίως μπορεί να προκαλούνται από το διοξείδιο του αζώτου ή NO2, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές μελέτησαν τις συγκεντρώσεις του NO2 στο έδαφος, ενός ρύπου που εκπέμπεται από μηχανοκίνητα οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε 13.000 πόλεις. Παρακολούθησαν επίσης νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος μεταξύ 2000 και 2019. Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών του πνεύμονα.

Η ομάδα απέδωσε 1,85 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδιατρικού άσθματος παγκοσμίως στο NO2 το 2019. Περίπου τα δύο τρίτα ήταν σε αστικές περιοχές. Οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τον καθαρό αέρα σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να βοηθήσουν, πρότεινε η έρευνα. Το ποσοστό των περιπτώσεων παιδικού άσθματος που συνδέονται με το αστικό NO2 μειώθηκε από 20% το 2000 σε 16% το 2019.

Σε ποιες χώρες η κατάσταση είναι χειρότερη;

Ενώ τα επίπεδα NO2 έχουν βελτιωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αυτή η ρύπανση έχει αυξηθεί στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Τα κρούσματα παιδικού άσθματος που συνδέονται με τη ρύπανση με NO2 αντιπροσωπεύουν μεγάλη επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία για τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον περιορισμό των επιβλαβών εκπομπών από οχήματα και άλλες πηγές NO2.

“Η μείωση της μεταφοράς με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους ενήλικες να αναπνέουν ευκολότερα και μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη για την υγεία, όπως λιγότερες περιπτώσεις παιδικού άσθματος και υπερβολικών θανάτων”, είπε ο Anenberg. “Ταυτόχρονα, θα μειώσει επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οδηγώντας σε ένα πιο υγιές κλίμα”. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 5 Ιανουαρίου στο The Lancet Planetary Health.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ