Κορωνοϊός εντερικό μικροβίωμα: 3 μεταβολίτες στο εντερικό μικροβίωμα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2

Οι επιστήμονες έχουν βρει ορισμένους μεταβολίτες στο ανθρώπινο μικροβίωμα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβραδύνουν τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα μικροβίωμα που περιλαμβάνει χιλιάδες μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, μύκητες και ιούς, που συνυπάρχουν φυσικά στο σώμα. Μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να μελετήσει εάν τα βακτήρια από το ανθρώπινο μικροβίωμα θα μπορούσαν να αναστείλουν τον ιό SARS-CoV-2. Εντόπισαν τρεις βακτηριακούς μεταβολίτες από το ανθρώπινο μικροβίωμα που ανέστειλαν τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτοί οι φυσικοί βακτηριακοί μεταβολίτες μοιάζουν με φάρμακα που έχει εγκρίνει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και που η κλινική έρευνα διερευνά ως θεραπείες για τον COVID-19, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) ή και τα δύο.Οι άνθρωποι συνυπάρχουν με διάφορα μικρόβια που ζουν και ευδοκιμούν στο σώμα, αλλά δεν προκαλούν βλάβη. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί ακόμη και να αντλούν οφέλη από την παρουσία τους. Το σώμα φιλοξενεί αυτούς τους μικροοργανισμούς στο δέρμα, στους αεραγωγούς και σε όλο το γαστρεντερικό σωλήνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ ενδιαφέρθηκαν ήδη για τα μικρά μόρια που παράγουν τα βακτήρια και την επίδρασή τους στα κύτταρα ξενιστές του σώματος και στους συνκατοικούντες οργανισμούς του μικροβιώματος. Έτσι, όταν η πανδημία έπληξε τη Νέα Υόρκη, θέλησαν να μελετήσουν τις αλληλεπιδράσεις του ιού SARS-CoV-2 με το ανθρώπινο μικροβίωμα. Οι επιστήμονες έθεσαν το εξής ερώτημα: Μπορεί το ανθρώπινο μικροβίωμα να παράγει μεταβολίτες, ή μικρά μόρια, που αναστέλλουν την ανάπτυξη του ιού SARS-CoV-2; Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό mSphere, ο Δρ. Frank J. Piscotta συνεργάστηκε με τον Δρ. Sean F. Brady και μια ομάδα χημικών, μοριακών βιοφυσικών και ιολόγων του Πανεπιστημίου Rockefeller για να αντιμετωπίσουν αυτό το περίπλοκο ερώτημα.

3 βακτήρια μπορεί να μειώσουν τη μόλυνση από ιούς

Αν και χιλιάδες διαφορετικά βακτήρια σχηματίζουν το ανθρώπινο μικροβίωμα, οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν μια διαφορετική, αντιπροσωπευτική ομάδα 50 βακτηρίων. Το έκαναν αυτό απομονώνοντας βακτηριακές ενώσεις και δοκιμάζοντας τις αντιικές ιδιότητές τους σε εργαστηριακές καλλιέργειες κυττάρων. Οι ερευνητές εντόπισαν 10 βακτήρια που μείωσαν την ιογενή μόλυνση από τον SARS-CoV-2 κατά 10%. Στη συνέχεια βελτίωσαν αυτήν την ομάδα ώστε να περιλαμβάνει μόνο βακτήρια των οποίων οι μεταβολίτες ανέστειλαν την ανάπτυξη του ιού κατά περισσότερο από 90%.

Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις κύριους μεταβολίτες με δράση κατά του SARS-CoV-2:

  • μια πυραζίνη που BIP
  • έναν αγωνιστή υποδοχέα 5-υδροξυτρυπταμίνης (5-HTR)
  • μια ένωση που ονομάζεται IPA

Εξ αυτών, το IPA έδειξε την ευρύτερη αντιική δράση. Η τρυπταμίνη κατά προτίμηση ανέστειλε τους κοροναϊούς και το BIP είχε παρόμοιο, ελαφρώς πιο περιορισμένο φάσμα σε σύγκριση με το IPA. Μεταξύ άλλων σημαντικών ευρημάτων, οι ερευνητές του Rockefeller αναγνωρίζουν ότι, εξ όσων γνωρίζουν, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει συγκεκριμένα μόρια με αντιική δράση που έχει παραγάγει το ανθρώπινο μικροβίωμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here