Κολύμβηση οφέλη υγεία: Μία ολιστική προπόνηση με οφέλη για όλες τις ηλικίες και τα επιπέδα φυσικής κατάστασης [vid]

Η κολύμβηση είναι μια κατάλληλη άσκηση για άτομα όλων των ηλικιών. Μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποκτήσει ή να παραμείνει σε φόρμα και τα οφέλη της εκτείνονται και στην ψυχική υγεία. Τα άτομα ηλικίας 19-64 ετών θα πρέπει να στοχεύουν σε 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις. Τα μικρότερα παιδιά πρέπει επίσης να είναι σωματικά δραστήρια. Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης σε οποιαδήποτε ρουτίνα για να διατηρήσετε τους μύες σας δυνατούς και ευέλικτους. Καθώς το επιτρέπει η υγεία ενός ατόμου, θα πρέπει να συνεχίσει να ασκείται για όσο το δυνατόν περισσότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το κολύμπι ειδικότερα, είναι μία εξαιρετική επιλογή άσκησης και αυτό για διάφορους λόγους. Δίνει στο σώμα μια ενδελεχή προπόνηση και έχει πολλά πλεονεκτήματα για άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Μερικά από τα οφέλη της κολύμβησης

Είναι μια προπόνηση για ολόκληρο το σώμα

Η κολύμβηση εμπλέκει σχεδόν κάθε σημαντική μυϊκή ομάδα, απαιτώντας από το άτομο να χρησιμοποιήσει τα χέρια, τα πόδια, τον κορμό και το στομάχι του.

Επίσης, το κολύμπι:

  • αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό χωρίς να ασκεί πίεση στο σώμα
  • βελτιώνει τη δύναμη
  • τονώνει τους μύες
  • ενισχύει τη φυσική κατάσταση
  • βοηθά στη διαχείριση του βάρους

Χτίζει την καρδιαγγειακή δύναμη

Η καρδιαγγειακή άσκηση εμπλέκει στην προπόνηση την καρδιά, τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα. Μια μελέτη σημειώνει ότι μετά από προσαρμογή για την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος, την κατάσταση καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, οι κολυμβητές είχαν 53%, 50% και 49% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία σε σχέση με τους άντρες που έκαναν καθιστική ζωή, όσους περπατούσαν ή ήταν δρομείς, αντίστοιχα. Μια διαφορετική μελέτη, από το 2016, δείχνει ότι το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι εύκολο για τις αρθρώσεις

Η κολύμβηση δεν επιβαρύνει υπερβολικά τις αρθρώσεις. Έτσι, ένα άτομο με αρθρίτιδα ή τραυματισμό στις αρθρώσεις μπορεί να βρει την κολύμβηση κατάλληλη άσκηση, καθώς η άνωση του νερού μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις.

Είναι καλό για άτομα με αναπηρία

Η ύπαρξη σωματικής αναπηρίας όπως η παραπληγία μπορεί να περιορίσει ή να εξαλείψει ορισμένες επιλογές προπόνησης. Τα άτομα με σωματική αναπηρία μπορεί να διαπιστώσουν ότι η κολύμβηση είναι ιδανική άσκηση επειδή το νερό παρέχει αντίσταση και υποστήριξη.

Βελτιώνει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μια μελέτη του 2012 στην Ισπανία διαπίστωσε σημαντική μείωση του πόνου όταν άτομα με ΣΚΠ, ηλικίας 18-75 ετών, συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα κολύμβησης διάρκειας 20 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στην κόπωση και την κατάθλιψη που σχετίζεται με την ΣΚΠ.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here