Στιγμιαίος καφές και πνευματική απόδοση


Η καφεΐνη είναι μια ήπια διεγερτική ουσία που σχετίζεται με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, μιας και φαίνεται να επιδρά αποτελεσματικά τόσο στον εγκέφαλο όσο και στη ψυχολογία.
Συγκεκριμένα, η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόδοση σε μια σειρά διαφορετικών καθηκόντων, όπως η επαγρύπνηση, οι χρόνοι απόκρισης και η επεξεργασία πληροφοριών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, διεγείρει τον εγκέφαλο και διευκολύνει την γνωστική λειτουργία.

Επιπρόσθετα, ο καφές αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ενισχύει την πνευματική εγρήγορση, να διευκολύνει τον σχηματισμό σκέψης, της συγκέντρωσης και να μειώνει την πνευματική κόπωση. Μάλιστα, η διεγερτική του δράση του καφέ ξεκινά μόλις 10 λεπτά μετά την κατανάλωση του.

Τι καφέ να προτιμώ;

Είναι καλύτερο να επιλέγουμε εκείνα με την μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (π.χ. στιγμιαίος καφές 65-100mg/κούπα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης), έτσι ώστε να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (400mg).

Είδος καφέ ανά μερίδα

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (~200ml)

115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)

65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)

2-3mg

 

Εξάλλου, ο στιγμιαίος καφές, έχει φυτική προέλευση από τις ποικιλίες Arabica και Robusta και για την παραγωγή του ακολουθείται η φυσική διαδικασία: δέντρο, συλλογή, καβούρδισμα, άλεση.

Στην περίπτωση του στιγμιαίου καφέ, οι κόκκοι μετά το καβούρδισμα και το άλεσμα, εκχυλίζονται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι.

Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.

Έτσι, μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά 2-3 κούπες, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Μαργαρίτα Κασή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ