Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Το φυσικό αντικαταθληπτικό με αγχολυτικές δράσεις


Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχολογική υγεία. Εάν χρειάζεστε επιπλέον κίνητρα για να κάνετε σεξ, voila:

  • Το σεξ ανακουφίζει από το άγχος.

Το άγχος είναι αποτέλεσμα πολλών ψυχολογικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν και μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικούς τρόπους τον καθένα, προκαλώντας δυνητικά προβλήματα υγείας από ήπιους πονοκεφάλους, δυσκολία ύπνου και μυϊκή ένταση μέχρι πιο σοβαρά ζητήματα όπως η κατάθλιψη και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το να είσαι κοντά στον σύντροφό σου (σωματικά και συναισθηματικά) μπορεί να καταπραΰνει το άγχος και να ανακουφίσει το στρες. Η σωματική οικειότητα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης (υπεύθυνης για την καλή διάθεση και με αγχολυτικές δράσεςι) και της ωκυτοκίνης, γνωστής ως «ορμόνης της αγκαλιάς» που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα συμπόνιας.

Επιπλέον, μετά από έναν οργασμό το σώμα απελευθερώνει την ορμόνη προλακτίνη, η οποία συχνά οδηγεί σε υπνηλία και ένα γενικό αίσθημα χαλάρωσης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το σεξ κάθε μέρα για δύο εβδομάδες οδήγησε σε ανάπτυξη κυττάρων στον ιππόκαμπο (που παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων στρες). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το σεξ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για μια περίοδο δύο εβδομάδων μείωσε την αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με το στρες.

  • Το σεξ ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

Η έλλειψη σεξ μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα άγχους και αυτο-αμφισβήτησης, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα συναισθήματα αυτοεκτίμησης και ταυτότητας συνδέονται στενά με το σεξ. Στη σημερινή κουλτούρα, υπάρχει μεγάλη κοινωνική πίεση για να είσαι σεξουαλικά ενεργός/η, ενώ η ελάχιστη ή ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή είναι κοινωνικά στιγματισμένη. Από αυτή την οπτική γωνία, το σεξ από μόνο του μπορεί να αποφορτίσει κάποιον από την έντονη κοινωνική πίεση και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση. Και οι σεξοθεραπευτές και οι σύμβουλοι γάμου συμφωνούν ότι τα ζευγάρια που κάνουν τακτικό σεξ έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση από εκείνα που δεν κάνουν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ