Άνοια: Τα σταυρόλεξα καθυστερούν τα συμπτώματα

Η άνοια ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και είναι βάσανο όχι μόνο για τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους και ζουν μαζί τους τις δυσκολίες της νόσου. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως τα σταυρόλεξα, τα σουντόκου και το σκάκι στην τρίτη ηλικία δεν προστατεύουν από την άνοια. Μπορούν όμως να επιβραδύνουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και το Βασιλικό Θεραπευτήριο του Αμπερντίν, μελέτησαν σχεδόν 500 ανθρώπους που είχαν γεννηθεί το 1936.
Η μελέτη άρχισε όταν τα άτομα αυτά ήσαν 64 ετών, όταν κανείς δεν είχε άνοια… και διήρκεσε για μια περίοδο έως 15 ετών, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες έκαναν περιοδικά τεστ μνήμης και άλλων νοητικών δεξιοτήτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).
Ο επικεφαλής της έρευνας Ρότζερ Σταφ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως καλύτερη προστασία αποτελεί το αν κανείς σε όλη τη ζωή του… κι όχι μόνο προς το τέλος, ασχολείται με διανοητικές δραστηριότητες που βάζουν τον εγκέφαλο να δουλέψει. Αυτό δημιουργεί μια υψηλότερη «γνωστική αφετηρία», από την οποία πιθανώς στην τρίτη ηλικία θα αρχίσει η σταδιακή απώλεια των ικανοτήτων του μυαλού, άρα αυξάνει το διάστημα που μπορεί να παραμείνει υγιής ο εγκέφαλος.
Όπως τόνισαν οι ερευνητές, η εξάσκηση του μυαλού δεν μπορεί να σταματήσει πραγματικά την πορεία προς την άνοια, όμως δεν είναι περιττή, καθώς «ανεβάζει τον πήχη», έτσι ώστε, όταν αρχίσει η «κατηφόρα» του νου, να πάρει περισσότερο χρόνο μέχρι να εκδηλωθούν πιο αισθητά τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης, η πιο αργή σκέψη κ.α.

Μερικές προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η εξάσκηση του νου μπορεί να βελτιώσει σε ένα βαθμό τη νόηση και τη μνήμη σε ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας. Όμως καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι μπορεί πραγματικά να αποτρέψει την άνοια – και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει αυτό. Όσο νωρίτερα στη ζωή του ένας άνθρωπος εξασκεί το νου του (μαθαίνοντας ξένες γλώσσες, ένα μουσικό όργανο, διαβάζοντας κ.α.), τόσο πιθανότερο είναι ότι το μυαλό του θα λειτουργεί καλύτερα όσο γερνάει. Αλλά, αν πρόκειται να πάθει άνοια, τελικά δεν θα τη γλιτώσει χάρη στη νοητική άσκηση.

Πέρα από τα σταυρόλεξα, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, το κόψιμο του τσιγάρου, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, η διατήρηση κανονικού βάρους, η διατήρηση κανονικών επιπέδων χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης είναι παράγοντες που από κοινού συμβάλλουν, ώστε να παραμένει σε καλή κατάσταση ο εγκέφαλος ενός ηλικιωμένου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here