Ακρίβεια: Στα σκαριά «συμφωνίες κυρίων» για να μην… πάρει «φωτιά» το καλάθι της νοικοκυράς


Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για να μπει φρένο στις ανατιμήσεις και την ακρίβεια

Σχέδιο έτσι ώστε να μπει φρένο στην ακρίβεια και να μην φτάσουν στο καλάθι της νοικοκυράς καταρτίζει η κυβέρνηση. Σε πρώτο επίπεδο θα ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Σε πρώτη ανάγνωση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ακρίβεια καλπάζει, ειδικά μάλιστα από το καλοκαίρι και μετά, όπου εμφανίζεται μία σαφής τάση σταδιακής αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η οποία και κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο, όπου εκτοξεύθηκε στο 5,1%, επίπεδα που είχε να τα δει από τον Ιανουάριο του 2011, 11 χρόνια πριν δηλαδή.
Σε δεύτερη ανάγνωση θα παρατηρήσει κάποιος ότι το Δεκέμβριο του 2021 υπάρχει σαφής ανάσχεση της ακρίβειας. Ετσι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο σημείωσε αύξηση της τάξεως του 0,7%, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα η αύξηση ήταν 0,5%.

Επίσης παρατηρείται μια σχετική αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), συνεχίζεται, όμως, η άνοδος στον ηλεκτρισμό κι επίσης -κι εδώ είναι το ανησυχητικό στοιχείο- οι τιμές στα είδη διατροφής τραβούν την ανηφόρα.
Παρά ταύτα σε είδη διατροφής η αύξηση είναι σημαντική , όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά 6,6%, το μοσχάρι 2,3% καθώς και τα λαχανικά.

Στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην κυβέρνηση επιχειρούν να προχωρήσουν σε συμφωνίες κυρίων με επιχειρηματίες από το λιανεμπόριο προκειμένου να απορροφήσουν μέρος των επερχόμενων αυξήσεων που μόνο μικρές δεν είναι.
Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας περισσότερες από τις μισές αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ