Κορωνοϊός μέτρα σχολεία πρόστιμο: Προς χαλάρωση τα μέτρα από την επόμενη Δευτέρα – Τα πρόστιμα

Κορωνοϊός μέτρα σχολεία πρόστιμο: Άλλη μια εβδομάδα με μέτρα ξεκινά με το βλέμμα όλων στραμμένο στους δείκτες της πανδημίας. Το παράδοξο είναι ότι ενώ πέφτουν τα κρούσματα καθημερινά, οι σκληροί δείκτες είναι αμετακίνητοι με νεκρούς και διασωληνωμένους να προκαλούν δέος. Μόνο χθες θρηνήσαμε 95 νεκρούς που είναι ένα από τα υψηλότερα ημερήσια ρεκόρ σε όλη την πανδημία.  Αυτό που τονίζουν με κάθε ευκαιρία οι ειδικοί είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν ξεμπερδέψουμε με την μετάλλαξη Όμικρον, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Τέλος τα ψέματα για τους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν

Η σημερινή ημέρα είναι επί της ουσίας και εκείνη που σηματοδοτεί την έναρξη της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους πολίτες. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνω των 60 που δεν έκλεισαν ραντεβού να εμβολιαστούν, είναι αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ. Από σήμερα αρχίζουν οι διασταυρώσεις και για τον μήνα Ιανουάριο θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ και από εκεί και πέρα, κάθε μήνα θα βεβαιώνεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Το πρόστιμο και πως θα βεβαιώνεται

Όπως αναφέρει η απόφαση:

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται από 17 Ιανουαρίου διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο 2022, για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και την 15η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτόν, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

 Τι αλλάζει με τα self test στα σχολεία

Από την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα αλλάζει ο τρόπος διενέργειας των self test στα σχολεία. Σύμφωνα με τον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ:

Από τις 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούν δύο self test 24ώρου την εβδομάδα.

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος μέσω self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.

Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής κάθε εβδομάδας.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ