Σεξ: Μπορεί να πάθει ανακοπή ένας νέος κατά την διάρκειά της πράξης;

Σίγουρα όλοι θα το έχουμε σκεφτεί. Ένας άντρας παθαίνει ανακοπή κατά την διάρκεια του σεξ. Το έχουμε δει και σε ταινίες. Πόσο πιθανό όμως είναι κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα;

«Στις ταινίες πρόκειται συνήθως για έναν μεσήλικα άνδρα, ο οποίος απατά τη μόνιμη σύντροφό του. Η σκηνή αυτή έχει εντυπωθεί στο μυαλό πολλών ανθρώπων, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί στ’ αλήθεια είναι ελάχιστες», απαντά η καθηγήτρια Καρδιολογίας Dr. Martha Gulati, από το Φοίνιξ της Αριζόνα.

Αυτό υποδηλώνουν τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας βρετανικής μελέτης η οποία έδειξε πως μπορεί να νιώσει κάποιος την καρδιά του να κτυπά ξέφρενα στη διάρκεια του σεξ, αλλά είναι απίθανο να σταματήσει.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μόλις το 0,2% των σχεδόν 6.900 αιφνιδίων καρδιακών θανάτων που εξετάστηκαν συνέβησαν στη διάρκεια του σεξ. Αρκετοί από αυτούς δεν αφορούσαν άνδρες, αλλά γυναίκες, ενώ ούτε η ηλικία των θυμάτων ήταν η αναμενόμενη.

«Δεν υπάρχει κάποια δραματική συσχέτιση του σεξ με την ανακοπή καρδιάς ή καλύτερα τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», σχολιάζει ο Dr. Michael Kurz, καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ. «Οι σεξουαλικές επαφές δεν είναι πιο ριψοκίνδυνες απ’ όσο οποιαδήποτε άλλη έντονη φυσική δραστηριότητα».

Η νέα μελέτη για το σεξ και το έμφραγμα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Cardiology. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν όλα τα περιστατικά αιφνιδίου καρδιακού θανάτου που εξετάστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. George’s, μεταξύ του 1994 και του 2020. Συνολικά επρόκειτο για 6.847 περιστατικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν ποια περιστατικά συνέβησαν στη διάρκεια ή μέσα σε μία ώρα από την σεξουαλική επαφή. Όπως διαπίστωσαν, συνολικά επρόκειτο για 17 περιπτώσεις. Τα θύματα ήταν σχετικά νέοι άνθρωποι (μόλις 38 ετών), ενώ το 35% ήταν γυναίκες.

«Το τελευταίο εύρημα προκαλεί έκπληξη, διότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στη διάρκεια του σεξ εθεωρείτο μάλλον ανδρικό πρόβλημα», λέει η Dr. Gulati.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι σχεδόν τα μισά θύματα είχαν υποκείμενο καρδιολογικό πρόβλημα, που εξηγούσε την ανακοπή που έπαθαν. Οι υπόλοιποι υπέστησαν σύνδρομο αιφνιδίου αρρυθμικού θανάτου, δηλαδή ανακοπή καρδιάς χωρίς εμφανή αιτία.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Οι ειδικοί λένε ότι είναι λογικό να μην συμβαίνουν πολλοί αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι στη διάρκεια του σεξ, διότι δεν είναι η πιο κοπιώδης δραστηριότητα για την καρδιά ούτε και για τον οργανισμό.

Όποιος πάντως φοβάται, καλό είναι να μάθει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), διότι σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, καταλήγουν.

«Ανεξαρτήτως δραστηριότητας και φόβου, όλοι πρέπει να μάθουμε ΚΑΡΠΑ, αλλά και τα συμπτώματα της ανακοπής καρδιάς. Καλό είναι επίσης να ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε έναν φορητό απινιδωτή, διότι στην ανακοπή καρδιάς ο χρόνος είναι πολύτιμος», τονίζει ο Dr. Kurz. «Αν γίνει αντιληπτή αμέσως και αρχίσουν οι πρώτες βοήθειες, ο πάσχων μπορεί να σωθεί».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ