Rafale: Πάνω από την Ακρόπολη την Τετάρτη τα νέα ελληνικά μαχητικά – Στην Τανάγρα και ο Μητσοτάκης


Ιστορική μέρα η 19η Ιανουαρίου 2022 για την Πολεμική μας Αεροπορία – Τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale φτάνουν στην Ελλάδα, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να τα υποδέχονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης.

Μια μοναδική σε ταχύτητα υλοποίησης συμφωνία και σπουδαία για το μέλλον της Πολεμικής μας Αεροπορίας, υλοποιείται την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Τα πρώτα έξι, από τα 24 συνολικά που έχει παραγγείλει η χώρα μας, πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale 4.5 γενιάς, φτάνουν στην Ελλάδα σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας για τα ελληνικά φτερά.

Τα δύο διθέσια και τα τέσσερα μονοθέσια μαχητικά με το εθνόσημο στα φτερά πραγματοποιούν στη Γαλλία τις τελευταίες δοκιμές και ελέγχους πριν το ταξίδι για την Ελλάδα, πριν την άφιξη στη νέα τους «φωλιά», την 332 Μοίρα «Γεράκι» στην Τανάγρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα έξι ελληνικά Rafale θα απογειωθούν από την βάση του Istres στη νότια Γαλλία και από εκεί θα πάρουν πορεία… ανατολική, κατευθυνόμενα προς Ελλάδα.

Η τελετή υποδοχής των «Δελταπτέρυγων» μαχητικών θα ξεκινήσει αρκετά πριν τα δουν όσοι θα έχουν την τύχη να βρεθούν την Τετάρτη στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Τι εννοούμε; Με το που μπουν τα Rafale στο FIR Αθηνών, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 της 331 ΜΠΚ «Θησέας» θα τα υποδεχτούν και θα τα καλωσορίσουν στον ελληνικό ουρανό συνοδεύοντάς τα μέχρι την προσγείωσή τους στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Πριν όμως τροχοδρομήσουν στη Βάση της Τανάγρας, το υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ, έχουν φροντίσει τα Rafale να κάνουν… αισθητή την παρουσία τους πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης, οι έξι «ριπές» και τα Mirage 2000-5 θα πετάξουν σε χαμηλό ύψος πάνω από την Αθήνα και το βράχο της Ακρόπολης, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, τιμή στην ιστορία και την ιερότητα του τόπου.

Όπως έχουμε αναφέρει, στο cockpit των Rafale θα βρίσκονται Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι εδώ και 10 μήνες έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο πανίσχυρο γαλλικό μαχητικό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στα δύο διθέσια μαχητικά θα βρίσκονται στο πίσω κάθισμα ως συγκυβερνήτες δύο Γάλλοι πιλότοι της Armee D’el Air, που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν οι εκπαιδευτές των Ελλήνων χειριστών. Πρόκειται σαφέστατα για μια ακόμα κίνηση υψηλού συμβολισμού που αναδεικνύει τους στενούς δεσμούς με τη Γαλλία και τη βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας.

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης θα βρεθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαμηνύει συνεχώς την αποφασιστικότητά του για ενίσχυση και θωράκιση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Φυσικά, από την Τανάγρα δεν θα μπορεί να λείπει την Τετάρτη ο άνθρωπος ο οποίος πιστώνεται την ολοκλήρωση της σπουδαίας συμφωνίας για την απόκτηση των Rafale, σε μόλις τρεις μήνες, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παρούσα φυσικά και η στρατιωτική ηγεσία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της συμφωνίας για τα Rafale και φυσικά ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, η «ήρεμη δύναμη» των Ενόπλων Δυνάμεων που επί θητείας του έχει καταφέρει να καταστήσει την Πολεμική Αεροπορία απόλυτη κυρίαρχο στο αέρα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι προφανές πως με την έλευση των Rafale οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας εκτινάσσονται, με τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ να παίρνουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο μαχητικό – gamechanger για την εναέρια μάχη του Αρχιπελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, την ώρα που η τουρκική αεροπορία «αιμορραγεί» σε διαθεσιμότητες αεροσκαφών, αλλά και χειριστές ικανούς να αντιμετωπίσουν τα γεράκια της HAF.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ