Θεραπεία κατάθλιψης με εμφυτεύματα εγκεφάλου


Για αρκετά χρόνια οι ερευνητές εξέταζαν την εφαρμογή βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης για τη θεραπεία της κατάθλιψης, με μικτά αποτελέσματα. Μια νέα μελέτη σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη, με βάση έναν νέο στόχο.

Η βαθιά εγκεφαλική διέγερση είναι μια τεχνική που διερευνάται από νευροχειρουργούς για να προσαρμόζει τη νευρική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Στόχος είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας για τη θεραπεία ασθενών με μυριάδες νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Όπως έδειξε η έρευνα, η επιτυχία εξαρτάται από την επιλογή στόχων.

Παραδείγματα βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης παρουσιάστηκαν τελευταία. Αυτές περιλαμβάνουν έρευνες σε ασθενή που πάσχει από νόσο του Parkinson, όπου διέγερση μέσω χειρουργικά εμφυτευμένου ηλεκτροδίου παρήγαγε ευεργετικά αποτελέσματα. Ένα δεύτερο παράδειγμα ήταν με μια μελέτη σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρόδια που εμφυτεύτηκαν βαθιά στον εγκέφαλο ενός αγοριού με σοβαρό αυτισμό, επέτρεψαν στο παιδί να ζήσει μια πιο ελεγχόμενη ζωή.

Η νέα μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και περιλαμβάνει την εφαρμογή βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης για να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης, σύμφωνα με το Gizmodo .

Η έρευνα άρχισε με τους επιστήμονες να διερευνούν τις επιδράσεις της εγκεφαλικής διέγερσης στην κατάσταση διάθεσης σε ασθενείς με επιληψία, χρησιμοποιώντας εμφυτευμένα ηλεκτρόδια. Αυτό επίσης έδειξε ότι η πλευρική διέγερση της περιοχής του εγκεφαλικού φλοιού βελτίωσε τη κατάσταση της διάθεσης σε άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης. Ο τροχιακός φλοιός είναι μια περιοχή προμετωπιαίου φλοιού στους μετωπικούς λοβούς στον εγκέφαλο που εμπλέκεται στη γνωστική επεξεργασία της λήψης αποφάσεων.

Οι επιδράσεις των επαγόμενων από τη διέγερση νευρικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τις θετικές καταστάσεις διάθεσης οδηγούν τους επιστήμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πλευρική διέγερση του φλοιού είναι ένας ελπιδοφόρος νέος στόχος διέγερσης για τη θεραπεία των διαταραχών της διάθεσης. Από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα στη θεραπεία, οι ασθενείς με συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης έδειξαν ότι η διάθεσή τους ενισχύθηκε μέσα σε λίγα λεπτά από τη διέγερση του OFC. Η νέα έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Current Biology.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ