Η παράταση των μέτρων και το «στοίχημα» του Φεβρουαρίου – Γιατί αυξάνονται νεκροί και διασωληνωμένοι


Με στόχο την επεναφορά της κανονικότητας τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση αποφάσισε παράταση των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα

Μόνόδρομο χαρακτηρίζουν ειδικοί επιστήμονες την εισήγηση της επιτροπής αρχικά και την απόφαση στη συνέχεια της κυβέρνησης για παράταση των περιοριστικών μέτρων.Και αυτό γιατί ο Ιανουάριος αποδείχτηκε ένας από τους πιο δύσκολους μήνες της πανδημίας καθώς κόστισε 1.495 θανάτους στη χώρα μας.

Με χαμένο το στοίχημα του Ιανουαρίου ο στόχος είναι η επαναφορά στην κανονικότητα και στην πλήρη ύφεση τον Φεβρουάριο.

Αυτό είναι και ο στόχος της κυβέρνησης που εκτός από το υγειονομικό και ανθρώπινο κόστος βλέπει και το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας. Το πόσο πιθανό είναι ένα γενικό «άνοιγμα» ειδικότερα στην εστίαση είναι κάτι που θα αποφασιστεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας συνυπολογίζοντας το ρίσκο του…πισωγυρίσματος που θα είναι καταστροφικό.

Μια ανάγνωση των στατιστικών δείχνει ότι η χώρα μας είναι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε με τους περισσότερους θανάτους σε αναλογία πληθυσμού. Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ότι παρά την σταδιακή ύφεση των κρουσμάτων ο αριθμός των θανάτων δεν παρουσιάζει την ίδια δυναμική μείωση.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση των θανάτων στην παράλλαγή Δέλτα που ακόμη κυκλοφορεί ανάμεσά μας, στους μη εμβολιασμένους ασθενείς, στις υποδομές του συστήματος υγείας αλλά και στην καθυστέρηση που παρατηρείται σε νοσούντες να σπεύσουν για ιατρική βοήθεια.

Στην εξέλιξη της πανδημίας αλλά και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Η επιδημιολογική εξέλιξη είναι μεν αισιόδοξη, αλλά τα κρούσματα και οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τόνισε ο κ. Παρασκευής, προσθέτοντας πως οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων «βάρυναν» ουσιαστικά στην απόφαση της Επιτροπής να εισηγηθεί την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα.

Ωστόσο, ο κ. Παρασκευής επεσήμανε ότι καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, προσθέτοντας πως το 50% των νοσηλειών στις απλές κλίνες οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον.

Για τους θανάτους ανέφερε πως αφορούν κατεξοχήν σε προηγούμενες νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ προειδοποίησε ότι η ήπια νόσηση την οποία προκαλεί η «Όμικρον» -σε όσους έχουν αναπτύξει ανοσία είτε μέσω είτε λόγω νόσησης- «δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και δεν πρέπει να θεωρείται πως είναι ακίνδυνη, ειδικά για τους ανεμβολίαστους».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ