Όμικρον 2 ΕΟΔΥ: Τα χαρακτηριστικά της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L του στελέχους Όμικρον


Σε διευκρινιστικές εξηγήσεις προέβη ο ΕΟΔΥ αναφορικά με τη νέα υποομάδα BA.2 ή 21L του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι έχουν βρεθεί ήδη τα δύο πρώτα γνωστά κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 στην Ελλάδα και όπως φαίνεται έχει φυλογενετική σχέση με την Όμικρον. Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ καλεί τον κόσμο να μην πανικοβληθεί, αλλά να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα που υφίστανται και φυσικά να εμπιστευθεί τον εμβολιασμό.

Τι δήλωσε ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ αναγνώρισε την ύπαρξη της νέας υποομάδας, αναφέροντας πως ενδεχομένως διαφέρει ως προς τις ιδιότητες του κορωνοϊού που αναπτύσσει. Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε πως: “Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές ιδιότητες του ιού. Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως προκαλείται από την υποομάδα ΒΑ.1. Η υποομάδα ΒΑ.2 (ή 21L) αποτελεί τμήμα της μεγαλύτερης ομάδας 21Μ, όπως και η ΒΑ.1. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κατά συνέπεια δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Ωστόσο, η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L θα συνεχιστεί.”

Το ποσοστό της Όμικρον στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν άλλα κρούσματα της υποπαραλλαγής πέρα από αυτά που έγιναν γνωστά από το αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” από ταξιδιώτες που έχουν ανιχνευθεί και έχουν απομονωθεί ήδη: “Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.”

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες;

Δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας για τους πολίτες σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού. Φυσικά, δεν πρέπει κανείς να εφησυχάσει: “Καλούμε τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας τεστ στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ