Η.Β. «Partygate»: Κρίσιμη εβδομάδα για τον Μπόρις Τζόνσον εν μέσω του σκανδάλου


Η.Β. «Partygate»: Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εβδομάδα στη μάχη για να παραμείνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω του σκανδάλου «Partygate» Το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον έχει δει τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων να πέφτουν κατακόρυφα Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, που παλεύει για την πολιτική του ζωή για τις αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο του σε κόμματα κατά τη διάρκεια του αυστηρού lockdown, αντιμετωπίζει μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες της θητείας του — και αυτή που πιθανότατα θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στη Ντάουνινγκ Στριτ 10. ή θα αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού προέκυψε ότι ο ίδιος και τα μέλη του προσωπικού του στην Ντάουνινγκ Στριτ είχαν παραβιάσει τους κανόνες του lockdown — με τον Τζόνσον να παρευρίσκεται σε ένα πάρτι “φέρτε το δικό σας ποτό” τον Μάιο του 2020 στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι ήταν εκεί μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα για να χαιρετήσει το προσωπικό και σκέφτηκε ότι ήταν μια εκδήλωση που σχετίζεται με την εργασία.

«Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ζητήσω συγγνώμη, ξέρω ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν κάνει εξαιρετικές θυσίες τους τελευταίους 18 μήνες. Ξέρω την αγωνία που πέρασαν, δεν μπορούν να θρηνήσουν τους συγγενείς τους, δεν μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν ή να κάνουν τα πράγματα που αγαπούν», είπε ένας θλιβερός Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Έκτοτε, έχουν προκύψει περισσότερες αποκαλύψεις, συμπεριλαμβανομένου ότι τα πάρτι πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, του Δούκα του Εδιμβούργου — για την οποία η Ντάουνινγκ Στριτ ζήτησε από τότε συγγνώμη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μια έρευνα από τη δημόσια υπάλληλο Σου Γκρέι πιστεύεται τώρα ότι εξετάζει περίπου δώδεκα πάρτι που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρά τη συγγνώμη, ο Τζόνσον συνέχισε να υπερασπίζεται τον εαυτό του, λέγοντας ότι πίστευε ότι ήταν μια εκδήλωση εργασίας και ότι δεν γνώριζε ότι παραβίαζε τους κανόνες του lockdown.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει οργή σε ολόκληρη τη χώρα, με τους Βρετανούς που έχασαν τις κηδείες ή την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τους ετοιμοθάνατους συγγενείς και φίλους, να εκτονώνουν την οργή τους στον άνθρωπο του οποίου η κυβέρνηση επέβαλε αυτούς τους περιορισμούς — για να τους αψηφήσει ο ίδιος. Επιπλέον, προκαλεί ερωτήματα εάν ο Τζόνσον είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχικές του δηλώσεις για τη συμπεριφορά του.

Η εν γνώσει παραπλάνηση της Βουλής θεωρείται σοβαρό αδίκημα στο βρετανικό κοινοβούλιο και οι υπουργοί που διαπιστώθηκε ότι το έκαναν αυτό αναμένεται να παραιτηθούν.

Καθώς έχουν αποκαλυφθεί περισσότερες λεπτομέρειες, οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων για τον Τζόνσον ήταν βάναυσοι, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν επίσης διψήφιο προβάδισμα για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έναντι του Συντηρητικού Κόμματός του — οδηγώντας σε μεγαλύτερη πίεση για να παραιτηθεί από μέλη του δικού του κόμματος.

Ο πρώην συντηρητικός υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Ντέιβιντ Ντέιβις μίλησε στη Βουλή των Κοινοτήτων και είπε στον Τζόνσον: «Στο όνομα του Θεού, φύγε». Ξεχωριστά, ορισμένοι βουλευτές των Τόρις έχουν παραπονεθεί για εκφοβισμό από κυβερνητικά μαστίγια για να ωθήσουν τα μέλη να στηρίξουν τον Τζόνσον.

Ο William Wragg είπε ότι σκοπεύει να πάει στην αστυνομία την επόμενη εβδομάδα για τη συμπεριφορά.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής των Τόρις Κρίστιαν Γουέικφορντ αυτομόλησε στους Εργατικούς για το σκάνδαλο.

Η Γκρέι αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνά της για τις αποκαλύψεις την ερχόμενη εβδομάδα. Η επιβίωση του Τζόνσον στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά που βρίσκει η έκθεση της Γκρέι. Θα μπορούσε είτε να μειώσει την πίεση από τον Τζόνσον, είτε να είναι το άχυρο που σπάει την πλάτη της καμήλας.

Λόγω της μεγάλης πλειοψηφίας του Τζόνσον στα Κοινά, είναι απίθανο να εκδιωχθεί από το κοινοβούλιο στο σύνολό του, αλλά εάν 54 μέλη υποβάλουν επιστολές δυσπιστίας στην επιτροπή του κόμματος του 1922, τότε θα προκαλέσει ψηφοφορία για το θέμα μεταξύ των μελών του κόμματος .

Ορισμένοι νομοθέτες έχουν ήδη υποβάλει επιστολές, αν και δεν είναι σαφές πόσες.

Το αν ο Τζόνσον θα επιζούσε από αυτή την ψηφοφορία είναι επίσης ασαφές, αλλά ακόμα κι αν το έκανε, η θέση του θα αποδυναμωνόταν και μπορεί να παραιτηθεί ούτως ή άλλως.

Εάν ο Τζόνσον παραιτηθεί ή εκδιωχθεί από το ίδιο του το κόμμα, ο καγκελάριος του Οικονομικού Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θεωρούνται δύο από τους πιο πιθανούς υποψηφίους για να τον αντικαταστήσουν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ