Ενισχυμένη εποπτεία: Τι περιλαμβάνει η 13η και προτελευταία αξιολόγηση των δανειστών


Ξεκινούν αύριο Τρίτη οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της 13ης και προτελευταίας αξιολόγησης των δανειστών.

Ο οδικός χάρτης δείχνει μία σειρά κινήσεων ώστε να επιτευχθεί η έξοδος το εφετινό καλοκαίρι και είναι κομβικής σημασίας η εν εξελίξει αξιολόγηση, κατά την οποία θα εξεταστεί η πρόοδος της Ελλάδας στη λίστα των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που δεσμεύτηκε το 2018.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν μία σειρά από εκκρεμότητες με αιχμή τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, τη μεταρρύθμισή του νέου ΕΝΦΙΑ, η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού, πλειστηριασμοί και τα ζητήματα γύρω από τις τράπεζες, Δικαιοσύνη, υγεία κ.λπ.

Στο επίκεντρο φυσικά θα βρεθούν και οι δημοσιονομικές εξελίξεις, τα μέτρα στήριξης και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μία κρίσιμη περίοδο για την ευρωζώνη, λόγω της διπλής κρίσης σε υγειονομικό και ενεργειακό επίπεδο.

Η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της αξιολόγησης – που δεν συνδέεται με δόση – θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για το προσεχές, νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εκκρεμών προαπαιτουμένων, ώστε η χώρα να εξέλθει από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία έως τον Αύγουστο του 2022.

Η ελληνική πλευρά έχει το βλέμμα στην ανακοίνωση μίας θετικής έκθεσης, από την Κομισιόν, τον Φεβρουάριο που φέρνει πιο κοντά την έξοδο από την εποπτεία ενδεχομένως και τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι της εξόδου από το καθεστώς της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης θα ακολουθήσει μία σχετικά πιο χαλαρή παρακολούθηση και ο έλεγχος θα γίνεται εξάμηνο (από τρίμηνο).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ