Αλλάζει χέρια το Twitter; To κρίσιμο ραντεβού των μετόχων με τον μεγιστάνα Έλον Μασκ


Ραντεβού με τον Έλον Μάσκ φέρεται να είχε το διοικητικό συμβούλιο του Twitter με σκοπό να διερευνήσει την προσφορά εξαγοράς ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει καταθέσει ο ισχυρός άνδρας της Tesla

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter φέρεται να έβαλε τον Έλον Μασκ το Σαββατοκύριακο να διερευνήσει την προσφορά εξαγοράς 43 δισ. δολαρίων για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο μεγιστάνας σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την προσφορά του με την υποστήριξη του αμερικανικού κολοσσού Morgan Stanley και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εκπρόσωπος του Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Μασκ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την προσφορά του, οι οποίες αποκαλύφθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ την Πέμπτη, έκαναν το 11μελές συμβούλιο του Twitter να εξετάσει σοβαρά μια πιθανή συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters, τους New York Times και το Bloomberg που επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές.

Ο Μασκ, ο οποίος κατέχει ποσοστό άνω του 9% στο Twitter, έχει ετοιμάσει ένα πακέτο χρηματοδότησης 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προσφορά του. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από ένα μείγμα δικών του περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την υποστήριξη του τραπεζικού κολοσσού της Wall Street, Morgan Stanley και άλλων εταιρειών.

Ορισμένοι μέτοχοι του Twitter φέρεται να επικοινώνησαν με την εταιρεία μετά την ανακοίνωση του σχεδίου χρηματοδότησης του Μασκ, καλώντας την να μην χάσει την ευκαιρία για μια πιθανή συμφωνία. Ο Μασκ, διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla είχε συναντήσεις τις τελευταίες μέρες με τους μετόχους του Twitter, αναζητώντας υποστήριξη για την προσφορά του. Το όραμά του είναι να κάνει «ιδιωτική» την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία θα επικρατεί η ελευθερία του λόγου.

Αναλυτές στην επενδυτική εταιρεία Wedbush Securities, δήλωσαν ότι πολλοί επενδυτές θα δουν τις συζητήσεις «ως την αρχή του τέλους για το Twitter ως δημόσια εταιρεία, με τον Mασκ πιθανότατα τώρα να βρίσκεται σε πορεία εξαγοράς της εταιρείας, εκτός εάν εμφανιστεί πλειοδότης»

Μια απόπειρα εξαγοράς από τον Μασκ, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, θα ασκούσε «περαιτέρω πίεση στο διοικητικό συμβούλιο που βρίσκεται ήδη με την πλάτη στον τοίχο σε αυτή τη μάχη του Game of Thrones για το Twitter» τόνισε ο αναλυτής Νταν Άινβς της Wedbush Securities.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μασκ αρνήθηκε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter, κάτι που θα περιόριζε τις μετοχές που του επιτρέπεται να κατέχει. Στη συνέχεια, έκανε μια αυτόκλητη προσφορά για την εταιρεία στις 14 Απριλίου.

Την επόμενη μέρα, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να προστατευθεί από μια πιθανή εχθρική εξαγορά, υιοθετώντας αυτό που είναι γνωστό ως «σχέδιο περιορισμένης διάρκειας δικαιωμάτων μετόχων», γνωστό και ως «δηλητηριώδες χάπι».

Η κίνηση αποτρέπει οποιονδήποτε από το να έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 15% στην εταιρεία. Αυτό είναι εφικτό, καθώς επιτρέπει σε άλλους να αγοράσουν επιπλέον μετοχές της εταιρείας με έκπτωση. Μια προσφορά εξαγοράς θεωρείται εχθρική όταν ένα άτομο ή επιχείρηση προσπαθεί να εξαγοράσει μια άλλη εταιρεία ενάντια στις επιθυμίες της διοίκησης της εταιρείας-στόχου.

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ανησυχεί ότι ότι αν δεν διαπραγματευτεί με τον Μασκ, πολλοί μέτοχοι θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν στην προσφορά εξαγοράς. Επιπλέον η εταιρεία ανησυχεί ότι το διαπραγματευτικό της «ισχυρό χαρτί» θα αποδυναμωνόταν εάν αποδειχτεί ότι κινείται ενάντια στη θέληση πολλών επενδυτών, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ο Έλον Μάσκ επιμένει ότι προσφορά του για το Twitter είναι η «καλύτερη και η τελική» και αυτό αποτελεί τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία. Παρόλα αυτά, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Μασκ για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ικανότητά του να ολοκληρώσει τη συμφωνία και ενδεχομένως να αποκτήσει καλύτερους όρους, πρόσθεσαν οι πηγές.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ