Η Stellantis επενδύει στην Σερβία


Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας επενδύει στα Βαλκάνια, αλλά όχι και στη χώρα μας.

Του Γιάννη Σκουφή

Πρόσφατα η Stellantis (o όμιλος στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων οι Citroen, Fiat, Peugeot, Opel κ.α.) ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη ριζική αναβάθμιση του εργοστασίου στο Kragujevac της γειτονικής Σερβίας.

Σε αυτή τη μονάδα παράγεται αυτή τη στιγμή το Fiat 500L, ενώ από τα μέσα του 2024 τη θέση του θα πάρει ένα νέο ηλεκτρικό κόμπακτ μοντέλο. Στη συνέχεια θα προστεθεί ακόμη ένα με στόχο η ιταλική μάρκα να γίνει μία από τις πιο «πράσινες» της Ευρώπης.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια μοντέλα θα κατασκευάζονται στη Σερβία. Πιθανότατα να είναι τα νέα «μικρά» ηλεκτρικά της Fiat που θα βασίζονται στη πλατφόρμα e-CMP (αυτή του Peugeot e-208) δρομολογώντας την ηλεκτρική εποχή του Panda και την επιστροφή του Punto.

Αξιοσημείωτο είναι πως το 33% του εργοστασίου ανήκει στη Σερβία και για αυτό θα συμμετάσχει οικονομικά στην αναβάθμιση. Πρόσφατα, η Stellantis και η κυβέρνηση της χώρας υπέγραψαν σύμβαση ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων το σερβικό κράτος θα συνεισφέρει τα 48. Και κάπως έτσι η Stellantis είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους εξαγωγείς στη Σερβία.

Έστω και αν το συγκεκριμένο εργοστάσιο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αναβάθμισης στα νέα δεδομένα της ηλεκτροκίνησης, το γεγονός πως βρίσκεται στην γειτονική Σερβία μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πότε θα δούμε στην Ελλάδα γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ