Kλιματική Aλλαγή: Θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη πανδημία, σύμφωνα με νέα μελέτη


Kλιματική Aλλαγή: Καθώς το κλίμα της Γης συνεχίζει να θερμαίνεται, οι ερευνητές προβλέπουν ότι τα άγρια ​​ζώα θα αναγκαστούν να μετεγκαταστήσουν τα ενδιαιτήματά τους – πιθανόν σε περιοχές με μεγάλους ανθρώπινους πληθυσμούς – αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο ιικού άλματος στους ανθρώπους που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επόμενη πανδημία. Αυτή η σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της μετάδοσης του ιού περιγράφεται από μια διεθνή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Georgetown που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου 2022 στο περιοδικό Nature.

Χρησιμοποιώντας ένα φυλογεωγραφικό μοντέλο περισσότερων από 3.000 είδη θηλαστικών, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο οι γεωγραφικές μετατοπίσεις θα αλλάξουν και θα αναδιαρθρώσουν το παγκόσμιο ιόωμα των θηλαστικών. Καθώς λαμβάνει χώρα αυτή η μετατόπιση των ενδιαιτημάτων, τα θηλαστικά θα συναντήσουν και άλλα θηλαστικά για πρώτη φορά και τα έργα μελέτης θα μοιράζονται χιλιάδες ιούς, σύμφωνα με το Science Daily.

Λένε ότι αυτές οι αλλαγές προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για ιούς όπως ο Έμπολα ή οι κορωνοϊοί να εμφανιστούν σε νέες περιοχές, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους και σε νέους τύπους ζώων, διευκολύνοντας τους ιούς να μεταπηδήσουν σε ένα είδος «σκαλοπάτι» στους ανθρώπους.

Το CBC Canada αναφέρει ότι οι ερευνητές λένε ότι δεν θα εξαπλωθούν όλοι οι ιοί στους ανθρώπους ή θα γίνουν πανδημίες στην κλίμακα του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, ο αριθμός των ιών μεταξύ των ειδών θα αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους.

Η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών: Προηγούμενη έρευνα εξέτασε πώς η αποψίλωση και η εξαφάνιση και το εμπόριο άγριας ζωής οδηγούν σε εξάπλωση ασθενειών ζώων-ανθρώπων, αλλά υπάρχει λιγότερη έρευνα για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αυτόν τον τύπο μετάδοσης ασθενειών, δήλωσαν οι ερευνητές σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη.

“Δεν μιλάμε πολύ για το κλίμα στο πλαίσιο των ζωονόσων” – ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Colin Carlson, επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

«Η μελέτη μας… συγκεντρώνει τις δύο πιο πιεστικές παγκόσμιες κρίσεις που έχουμε».

Καθώς οι ιοί αρχίζουν να μεταπηδούν μεταξύ των ειδών ξενιστών με πρωτοφανείς ρυθμούς, οι συγγραφείς λένε ότι οι επιπτώσεις στη διατήρηση και την ανθρώπινη υγεία μπορεί να είναι εκπληκτικές.

Ένα επιπλέον σημαντικό εύρημα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στις νυχτερίδες, οι οποίες ευθύνονται για την πλειονότητα της νέας κοινής χρήσης ιών.

Η ικανότητά τους να πετούν θα τους επιτρέψει να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις και να μοιράζονται τους περισσότερους ιούς. Μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας μπορεί να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στον σημερινό κατά 1,2 βαθμούς θερμότερο κόσμο.

Μερικά μωρά νυχτερίδες φλυαρούν όπως τα ανθρώπινα βρέφη, διαπιστώνουν οι επιστήμονες

Τα μωρά νυχτερίδες με φτερούγες μαθαίνουν να ελέγχουν το φωνητικό τους σύστημα φωνάζοντας, παρόμοια με τα ανθρώπινα μωρά, βρήκαν επιστήμονες Ο Nicholas Kamm Aaron Bernstein, παιδίατρος και προσωρινός διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, είπε ότι η μελέτη επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες υποψίες για τον αντίκτυπο της θέρμανσης στην εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.

«Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι συναντήσεις μπορεί ήδη να συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα και σε μέρη κοντά όπου ζουν πολλοί άνθρωποι», είπε ο Bernstein.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Γκρέγκορι Άλμπερι, οικολόγος ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, είπε ότι επειδή η εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών με γνώμονα το κλίμα είναι πιθανό να συμβαίνει ήδη, ο κόσμος θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μάθει και να προετοιμαστεί για αυτήν.

«Δεν μπορεί να προληφθεί, ακόμη και στα καλύτερα σενάρια κλιματικής αλλαγής», είπε ο Άλμπερι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ