Γνωστική έκπτωση: Η σοβαρή COVID-19 προκαλεί γνωστική γήρανση 20 ετών


Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Medicines υποδηλώνει ότι η σοβαρή COVID-19 μπορεί να σχετίζεται με επίμονα γνωστικά ελλείμματα, που ισοδυναμούν με πτώση 10 βαθμών IQ. Σε αυτή τη μελέτη, η σοβαρή λοίμωξη ορίστηκε ως νόσος που απαιτούσε νοσηλεία και εντατική φροντίδα.  Τα γνωστικά ελλείμματα των ασθενών παρέμειναν για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη μόλυνση από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2.

Επίμονα γνωστικά συμπτώματα

Μια σημαντική μειονότητα ατόμων με λοίμωξη SARS-CoV-2 εμφανίζει επίμονα γνωστικά συμπτώματα μετά τις πρώτες 4 εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων COVID-19. Μερικά από τα πιο κοινά γνωστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα συγκέντρωσης, «ομίχλη του εγκεφάλου», μνήμη και εκτελεστική λειτουργία. Αν και επίμονα γνωστικά συμπτώματα παρατηρούνται επίσης σε άτομα με ήπια COVID-19, είναι πιο διαδεδομένα σε άτομα με σοβαρή νόσο.  Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι 36%-76% των ατόμων με σοβαρή οξεία COVID-19 εμφανίζουν γνωστικά ελλείμματα 6 μήνες μετά την έναρξη της νόσου.

Μέγεθος γνωστικών ελλειμμάτων

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 46 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί στο παρελθόν για σοβαρή COVID-19 και έλαβαν εντατική φροντίδα στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge της Αγγλίας. Οι πρώην ασθενείς COVID-19 ολοκλήρωσαν μια σειρά από ηλεκτρονικά γνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια μιας επαναληπτικής επίσκεψης στο νοσοκομείο, κατά μέσο όρο 6 μήνες μετά την έναρξη της ασθένειας. Η απόδοση τους στα γνωστικά τεστ συγκρίθηκε με αυτή 460 ατόμων στην ομάδα ελέγχου. Τα άτομα στην ομάδα ελέγχου δεν νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και οι ερευνητές έκαναν αντιστοίχιση μεταξύ των συμμετεχόντων ως προς την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης αυτοαναφορές για να αξιολογήσουν τα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και PTSD.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν χαμηλότερη βαθμολογία και πιο αργό χρόνο απόκρισης στα γνωστικά. Τα άτομα που είχαν COVID-19 εμφάνισαν πιο έντονα ελλείμματα σε συγκεκριμένους τομείς γνώσης, όπως η ταχύτητα επεξεργασίας, η προσοχή, η μνήμη, η λογική και ο προγραμματισμός. Σημειωτέον, τα ελλείμματα στη γνωστική λειτουργία στους επιζώντες του COVID-19 δεν συσχετίστηκαν με συμπτώματα ψυχικής υγείας που υπήρχαν τη στιγμή του γνωστικού τεστ, όπως κατάθλιψη, άγχος και PTSD.

Επίσης, τα γνωστικά ελλείμματα ήταν πιο έντονα σε άτομα που χρειάζονταν μηχανικό αερισμό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν την απόδοση των επιζώντων COVID-19 με περισσότερα από 66.000 άτομα από τον γενικό πληθυσμό και ανακάλυψαν ότι το μέγεθος της γνωστικής έκπτωσης στους επιζώντες COVID-19 ήταν ισοδύναμο με γνωστική γήρανση 20 ετών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ