Τσεχία: Περισσότεροι από 100 εθελοντές έλαβαν προεδρική άδεια για να πολεμήσουν στην Ουκρανία


Συνολικά 103 Τσέχοι έλαβαν προεδρική άδεια για να πολεμήσουν εθελοντικά στην Ουκρανία απέναντι στους εισβολείς από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν.

Στην Τσεχία η νομοθεσία απαγορεύει στους πολίτες να πολεμούν για λογαριασμό ενόπλων δυνάμεων άλλων χωρών. Ωστόσο, προβλέπεται εξαίρεση στην περίπτωση που λάβουν ειδική άδεια.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έχει εγκρίνει 103 αιτήσεις, όπως γνωστοποίησε την Τετάρτη ο εκπρόσωπός του.

Οι εθελοντές αναμένουν πλέον να λάβουν έγκριση και από τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα πριν αναχωρήσουν για την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζέμαν ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός θα μπλοκάρει την αναχώρησή τους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει κάλεσμα σε εθελοντές που επιθυμούν να πολεμήσουν τους ρώσους εισβολείς στην πατρίδα του, λέγοντας πως θα δημιουργήσει μια «πολυεθνική ταξιαρχία».

Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει αποκλείσει την άμεση εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ