Οστεοπαθητική: Αποτελεσματική στη θεραπεία πονοκεφάλων & ημικρανίας-Μελέτη


Η οστεοπαθητική είναι μια ιατρική πρακτική που περιλαμβάνει σωματικό χειρισμό των οστών και των ιστών που εκτελείται από έναν οστεοπαθητικό ιατρό. Μια πρόσφατη μελέτη που ανασκόπησε προηγούμενες έρευνες δείχνει ότι η οστεοπαθητική θα μπορούσε να ωφελήσει άτομα με μυοσκελετικές διαταραχές, όπως πόνο στη μέση ή στον αυχένα. Τα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες για το πώς οι μυοσκελετικοί πόνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, όπως ορισμένοι τύποι πονοκεφάλων και ημικρανίας. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής έχουν μεθοδολογικούς περιορισμούς και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη της οστεοπαθητικής.

Τα στοιχεία από πέντε κλινικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι η οστεοπαθητική θεραπεία (OMT) μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον πόνο και να βελτιώσει τη λειτουργική κατάσταση σε άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι μπορεί να είναι μια ασφαλής παρέμβαση για τη θεραπεία των πονοκεφάλων, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά της. Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Donatella Bagagiolo, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών στο Scuola Superiore di Osteopatia Italiana, Ιταλία, δήλωσε σχετικά: «Προς το παρόν, μόνο λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της οστεοπαθητικής θεραπείας στη διαχείριση του πονοκεφάλου. Ωστόσο, προτείνουν ότι θα μπορούσε να είναι μια θετική και ασφαλής προσέγγιση παρέμβασης που μπορεί να μειώσει τα επεισόδια πόνου και τη σχετική αναπηρία σε ενήλικες με πονοκεφάλους».

Ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες

Οι σοβαροί πονοκέφαλοι και η ημικρανία εκτιμήθηκε ότι επηρεάζουν το 15,9% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018. Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι ή άλλες διαταραχές πονοκεφάλου μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή λειτουργία και την ευεξία των ασθενών. Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι είναι χρόνιοι πονοκέφαλοι που δεν προκαλούνται από άλλη πάθηση. Υπάρχουν πολλοί τύποι πρωτογενών πονοκεφάλων, με τους πονοκεφάλους τύπου τάσης, την ημικρανία και τους αθροιστικούς πονοκεφάλους να είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους.

Οι θεραπείες για τους πρωτοπαθείς πονοκεφάλους περιλαμβάνουν φάρμακα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τις τριπτάνες. Λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών τους στην καρδιακή και νεφρική λειτουργία, τα άτομα με καρδιαγγειακές ή νεφρικές παθήσεις συνιστάται να αποφεύγουν αυτά τα φάρμακα. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για μη φαρμακολογικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η οστεοπαθητική, για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων σε άτομα που δεν μπορούν να ανεχθούν φάρμακα ή δεν επιθυμούν να λάβουν φάρμακα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ