Οστεοαρθρίτιδα δακτύλων: Η λιποπλήρωση ανακουφίζει τον πόνο-Μελέτη


Οι ενέσεις σωματικού λίπους σε πονεμένες αρθρώσεις των δακτύλων φαίνεται να προκαλούν σημαντικές και διαρκείς βελτιώσεις στη λειτουργία των χεριών και μείωση του πόνου, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού Plastic and Reconstructive Surgery. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στην πειραματική διαδικασία ξεκίνησαν με επίπεδα πόνου 6 βαθμών σε μια κλίμακα 10 βαθμών, αλλά τρία έως τέσσερα χρόνια αργότερα ανέφεραν τον πόνο της αρθρίτιδας στα δάχτυλά τους κατά μέσο όρο σε 0,5 βαθμούς, σύμφωνα με αποτελέσματα από μικρής κλίμακας πιλοτικής μελέτη.

«Αυτό ήταν για εμάς το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, εάν καταφέρετε να μειώσετε τον πόνο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Max Meyer-Marcotty, πλαστικός χειρουργός στην κλινική Lüedenscheid στη Γερμανία. “Το να πάτε από το επίπεδο 6 στο 0,5 ακόμα και μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια είναι πραγματικά εκπληκτικό.” Η οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων εμφανίζεται ως αποτέλεσμα φυσιολογικής φθοράς. Ο χόνδρος στις αρθρώσεις των δακτύλων διασπάται και φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στα άκρα των οστών να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο και ακαμψία.

Ο Meyer-Marcotty και οι συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν αυτή τη μη χειρουργική επέμβαση, την οποία άρχισαν να προσφέρουν το 2014. Χρησιμοποιούν λιποαναρρόφηση για να τραβήξουν λίπος από τους μηρούς ή τους γλουτούς του ασθενούς και στη συνέχεια το περιστρέφουν σε μια φυγόκεντρο για να διαχωρίσουν το καθαρό λίπος από το νερό, το λάδι και το αίμα που υπάρχει επίσης στο δείγμα. Στη συνέχεια, μικροσκοπικές ποσότητες λίπους εγχέονται στις αρθρώσεις των δακτύλων του ασθενούς που πονούν, χρησιμοποιώντας οθόνες ακτίνων Χ για να βεβαιωθούν ότι η σύριγγα μπαίνει στις κατάλληλες θέσεις, είπε η Meyer-Marcotty. Η διαδικασία ονομάζεται λιποπλήρωση.

«Δεν υπάρχει ράμμα, κλείσιμο πληγών, τίποτα τέτοιο», σημειώνει. “Του βάζουμε ένα Band-Aid και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια εβδομάδα σε ένα νάρθηκα. Στη συνέχεια, ο ασθενής αφαιρεί τον νάρθηκα και αρχίζει να κινείται χωρίς άγχος για άλλες δύο έως τρεις εβδομάδες.” Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα, ο ασθενής είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία όπως θα έκανε συνήθως, κατέληξε η Meyer-Marcotty.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ