Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών: Η αδιαπραγμάτευτη προστασία των παιδικών δικαιωμάτων


Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι σε καταστάσεις όπου ξεσπούν ένοπλες συγκρούσεις, τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών δηλαδή τα παιδιά, είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου. Οι έξι πιο συνηθισμένες παραβιάσεις είναι η στρατολόγηση και η χρήση παιδιών σε πόλεμο, οι δολοφονίες, η σεξουαλική βία, οι απαγωγές, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και η άρνηση πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια. Στις 19 Αυγούστου 1982, στην έκτακτη ειδική σύνοδό της για το ζήτημα της Παλαιστίνης, η Γενική Συνέλευση, “τρομοκρατημένοι από τον μεγάλο αριθμό αθώων παιδιών Παλαιστίνιων και Λιβανέζων θυμάτων των επιθετικών πράξεων του Ισραήλ”, αποφάσισε να εορτάζει τη μνήμη της 4ης Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθέσεων.

Σκοπός της ημέρας είναι να αναγνωρίσει τον πόνο που υποφέρουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που είναι θύματα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Αυτή η ημέρα επιβεβαιώνει τη δέσμευση του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Το έργο της καθοδηγείται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την πιο γρήγορα και ευρέως επικυρωμένη διεθνή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία. Μετά την πρωτοποριακή έκθεση Graça Machel, η οποία επέστησε την παγκόσμια προσοχή στις καταστροφικές επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά, το 1997 η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε Ψήφισμα 51/77 για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ήταν μια εξέλιξη ορόσημο στις προσπάθειες βελτίωσης της προστασίας των παιδιών σε καταστάσεις σύγκρουσης. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με την ανάγκη για αφοσιωμένη προσοχή, συνηγορία και συντονισμένη προσπάθεια, από τη διεθνή κοινότητα, για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και των παραβιάσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε καταστάσεις σύγκρουσης. Το ψήφισμα 51/77 βασίστηκε στις υφιστάμενες προσπάθειες της Γενικής Συνέλευσης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, μεταξύ άλλων μέσω της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της, και των ετήσιων ψηφισμάτων για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Και καθόρισε την εντολή του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των παραβιάσεων που διαπράττονται σε βάρος παιδιών έχει αυξηθεί, σε πολλές ζώνες συγκρούσεων. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των 250 εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των παιδιών από τη στόχευση βίαιων εξτρεμιστών, για την προώθηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη διασφάλιση λογοδοσίας για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ