Χρόνια ημικρανία: Κοινό αναισθητικό ανακουφίζει από τον πόνο σε νέα μελέτη


Χρόνια ημικρανία: Κοινό αναισθητικό ανακουφίζει από τον πόνο σε νέα μελέτη Νέα έρευνα δείχνει ότι η λιδοκαΐνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της ανθεκτικής χρόνιας ημικρανίας.

  • Μια νέα μελέτη παρατήρησης προτείνει ότι η ενδοφλέβια χορήγηση του αναισθητικού παράγοντα λιδοκαΐνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου σε άτομα που νοσηλεύονται με χρόνιες ημικρανίες που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. • Σχεδόν το 88% των ασθενών με χρόνια ημικρανία που έλαβαν ενδοφλέβια λιδοκαΐνη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας παρουσίασαν μείωση στην ένταση του πόνου κατά την έξοδο.
  • Αυτή η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της λιδοκαΐνης στην ανακούφιση από τις δύσκολες στη θεραπεία χρόνιες ημικρανίες. Τα άτομα με ανθεκτικές ημικρανίες έχουν επίμονους εξουθενωτικούς πονοκεφάλους που δεν ανταποκρίνονται στις τυπικές θεραπείες.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Regional Anesthesia & Pain Medicine αναφέρει ότι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με ανθεκτικές ημικρανίες εμφάνισαν σημαντική μείωση του πόνου κατά την έξοδο μετά από ενδοφλέβιες εγχύσεις λιδοκαΐνης μαζί με άλλα φάρμακα.

Αν και τα αποτελέσματα της θεραπείας άρχισαν να εξασθενούν μέχρι το τέλος του μήνα, περίπου το 43% των ασθενών παρουσίασαν συνεχείς βελτιώσεις στην ένταση του πόνου σε 1 μήνα.

Οι ασθενείς που μελετήθηκαν είχαν την πιο σοβαρή μορφή ανθεκτικής ημικρανίας και ακόμη και μια τέτοια προσωρινή ανακούφιση από πονοκεφάλους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Eric Schwenk, αναισθησιολόγος στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στο Woodbury, NJ, είπε στο MNT:

«Για τους ασθενείς με ανθεκτική χρόνια ημικρανία και τους γιατρούς τους, ίσως αξίζει να σκεφτούν την παραπομπή σε ένα έμπειρο κέντρο που μπορεί να προσφέρει επιθετικές ενδοφλέβιες θεραπείες όπως η λιδοκαΐνη, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί ανακούφιση από άλλα φάρμακα». «Ωστόσο, η λιδοκαΐνη δεν είναι για όλους και έχει κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία/έμετο, αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και αλλαγές στην όραση», πρόσθεσε ο Δρ Schwenk.

Ο Ιούνιος είναι Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία Αυτόν τον μήνα, συνδεθείτε με άτομα που θα είναι εκεί για εσάς όλον τον χρόνο.

Γίνετε μέλος της Bezzy Migraine, μιας διαδικτυακής ομάδας που καταλαβαίνει αυτό που περνάτε. Επειδή ζουν και με ημικρανία.

Ανθεκτικές ημικρανίες

Η ημικρανία είναι μια νευρολογική πάθηση που περιλαμβάνει εξουθενωτικούς παλμούς ή παλλόμενους πονοκεφάλους, που συχνά συνοδεύονται από αυξημένη ευαισθησία σε ήχους και φως, ναυτία και έμετο.

Οι ημικρανίες μπορεί να εμφανιστούν είτε κατά διαστήματα είτε σε χρόνια καθημερινή βάση. Τα άτομα με χρόνιες ημικρανίες εμφανίζουν πονοκεφάλους περισσότερες από 15 φορές το μήνα, με τουλάχιστον 8 ημέρες ημικρανίας. Οι χρόνιες ημικρανίες επηρεάζουν περίπου το 1,4-2,2% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι εξαιρετικά αναπηρικές, με αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Μια σημαντική μειοψηφία ατόμων με χρόνιες ημικρανίες δεν ανταποκρίνεται στις τυπικές θεραπείες. Τέτοιοι πονοκέφαλοι αναφέρονται ως ανθεκτικές χρόνιες ημικρανίες.

Άτομα με χρόνιες ημικρανίες που δεν ανταποκρίνονται σε παρεμβάσεις εξωτερικών ασθενών και παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα χρειάζονται νοσηλεία.

Οι θεραπείες για τέτοιους ασθενείς με χρόνια ημικρανία περιλαμβάνουν ενδοφλέβιες εγχύσεις διαφόρων φαρμάκων όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κορτικοστεροειδή και νευροληπτικά. Αυτές οι θεραπείες βασίζονται κυρίως σε στοιχεία από μελέτες παρατήρησης και όχι σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανθεκτικές χρόνιες ημικρανίες μπορεί να είναι εξαιρετικά αναπηρικές και η διεξαγωγή ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών θα ήταν ανήθικη. Σημειωτέον, τα άτομα με την πιο σοβαρή μορφή ανθεκτικών ημικρανιών επίσης αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις θεραπείες εσωτερικού νοσοκομείου. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό φαρμάκων που είναι αποτελεσματικά κατά της ανθεκτικής ημικρανίας.

Οι ενδοφλέβιες εγχύσεις λιδοκαΐνης, ενός τοπικού αναισθητικού που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου, έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα για την ενδονοσοκομειακή θεραπεία των χρόνιων πονοκεφάλων.

Αν και ο μηχανισμός δράσης της παραμένει άγνωστος, η λιδοκαΐνη θα μπορούσε να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους ρυθμίζοντας τις εγκεφαλικές οδούς που εμπλέκονται στον πόνο ή μειώνοντας τη φλεγμονή που σχετίζεται με τις ημικρανίες.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περαιτέρω την ικανότητα της λιδοκαΐνης να ανακουφίζει τις ανθεκτικές χρόνιες ημικρανίες σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αποτελεσματικότητα των εγχύσεων λιδοκαΐνης

Σε αυτήν την αναδρομική μελέτη, οι συγγραφείς ανέλυσαν ιατρικά αρχεία 609 ανθεκτικών ασθενών με χρόνια ημικρανία που νοσηλεύτηκαν στο Jefferson Headache Center. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν συνεχείς ενδοφλέβιες εγχύσεις λιδοκαΐνης μαζί με άλλες θεραπείες ημικρανίας, όπως μαγνήσιο, μεθυλπρεδνιζολόνη, κετορολάκη (ΜΣΑΦ) και νευροληπτικά, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την ένταση του πόνου για κάθε ασθενή χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αυτοαναφοράς 11 σημείων, με 10 βαθμούς να είναι οι υψηλότεροι και 0 να είναι απαλλαγμένοι από πόνο.

Οι ασθενείς έλαβαν εγχύσεις λιδοκαΐνης για περίπου 5-7 ημέρες με αποτέλεσμα τη μείωση του μέσου όρου των βαθμολογιών πόνου από 7 τη στιγμή της νοσηλείας σε 1 κατά την έξοδο.

Σχεδόν το 88% των ασθενών εμφάνισαν μείωση στις βαθμολογίες πόνου κατά τουλάχιστον 2 μονάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου νοσηλείας, οι λεγόμενοι οξείς ανταποκρινόμενοι. Επιπλέον, το 43% των ασθενών με οξεία ανταπόκριση εμφάνισαν σταθερή βελτίωση στην ένταση του πόνου κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο μετά το εξιτήριο περίπου 1 μήνα μετά τη νοσηλεία.

Οι ασθενείς με χρόνια ημικρανία ανέφεραν επίσης λιγότερες ημέρες κεφαλαλγίας τη στιγμή της επίσκεψης παρακολούθησης στο ιατρείο από ό,τι πριν από τη νοσηλεία.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την έγχυση λιδοκαΐνης ήταν ανεκτές, με τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διακυμάνσεις του καρδιακού ρυθμού και παραισθήσεις.

Ο Δρ Schwenk σημείωσε, «Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη υποστηρίζουν την απόδοση μιας τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης δοκιμής που συγκρίνει τις εγχύσεις λιδοκαΐνης με το εικονικό φάρμακο.

Αυτό είναι το χρυσό πρότυπο στην ιατρική και θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα». «Επιπλέον, η λιδοκαΐνη θα πρέπει να προσφέρεται σε περισσότερα κέντρα πονοκεφάλου σε όλη τη χώρα για ασθενείς με ανθεκτική χρόνια ημικρανία, καθώς οι επιλογές είναι τόσο περιορισμένες».

Ο Δρ Ρίτσαρντ Σταρκ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, είπε στο MNT, «Οποιαδήποτε θεραπεία μπορεί να μειώσει το βάρος της αναπηρίας σε ασθενείς με ανθεκτική ημικρανία είναι καλοδεχούμενη».

«Η ενδοφλέβια λιδοκαΐνη χρησιμοποιείται σε σχετικά μικρό αριθμό υψηλά εξειδικευμένων κέντρων για τη θεραπεία ανθεκτικών διαταραχών κεφαλαλγίας και θεωρείται από εκείνους που τη χρησιμοποιούν ως πολύτιμη θεραπευτική επιλογή».

«Τα συμπεράσματα αυτής της εργασίας είναι σύμφωνα με την εμπειρία μου:

η θεραπεία είναι τουλάχιστον μέτρια αποτελεσματική σε ασθενείς για τους οποίους τίποτα άλλο δεν έχει αποτέλεσμα». –Περιορισμοί Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς.

Για παράδειγμα, ορισμένοι από τους ασθενείς δεν αναφέρθηκαν για την επίσκεψη στο γραφείο παρακολούθησης, με αποτέλεσμα να λείπουν δεδομένα. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν επίσης να υπολογίσουν τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν πριν από την εισαγωγή στις αναλύσεις τους.

Ο Δρ Βέρνερ Μπέκερ, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο MNT:

«Η μελέτη είναι μια αναδρομική ανασκόπηση διαγράμματος, επομένως δεν υπάρχει ομάδα ελέγχου και λείπουν δεδομένα.

Καθώς η μελέτη δεν είναι τυφλή, δεν ελέγχεται με εικονικό φάρμακο και στην πραγματικότητα δεν έχει ομάδα σύγκρισης, ενώ το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων που παρέχονται από αυτή τη μελέτη είναι αδύναμο.» «Ωστόσο», πρόσθεσε ο Δρ Μπέκερ, «η ανθεκτική χρόνια ημικρανία είναι πολύ αναπηρική και δύσκολο να αντιμετωπιστεί, επομένως αυτή η μελέτη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ερευνητική βιβλιογραφία για αυτήν την ομάδα ασθενών».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ