Αυτισμός διάγνωση: Μελέτη διερευνά λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις ΔΦΑ


«Η συμβατική άποψη ήταν ότι περισσότερα αγόρια από κορίτσια έχουν ΔΑΦ», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Casey Burrows, Ph.D., L.P., επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ψυχολόγος στο M Health Fairview. “Η έρευνά μας δείχνει ότι τα κορίτσια και τα αγόρια παρουσιάζουν παρόμοιες πιθανότητες να έχουν ΔΑΦ και εντοπίζει ορισμένες από τις προκαταλήψεις που συμβάλλουν στις διαφορές στις αναλογίες των φύλων ως προς τις διαγνώσεις. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα φέρει ανακούφιση σε γυναίκες και κορίτσια που αγωνίζονται κοινωνικά χωρίς να γνωρίζουν το γιατί.”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Burrows.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Infant Brain Imaging Study Network, η μελέτη παρακολούθησε μια ομάδα παιδιών με υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν ASD (π.χ. αδέρφια αυτιστικών παιδιών) από 6 έως 60 μηνών. Διαπίστωσε ότι υπάρχουν εξίσου πολλά κορίτσια που με πιθανότητες ΔΑΦ, εφόσον τα παιδιά ελέγχονται έγκαιρα. Σημειώνεται ότι βάσει της τρέχουσας αναλογία; φύλων, οι πιθανότητες διάγνωσης είναι 4 αγόρια προς 1 κορίτσια, όταν ακολουθούνται τυπικές διαδικασίες κλινικής παραπομπής. «Γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες ελέγχου και τα διαγνωστικά εργαλεία ΔΑΦ συχνά χάνουν πολλά κορίτσια που αργότερα υποβάλλονται σε διάγνωση ΔΑΦ», είπε ο Μπάροους, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Masonic Institute for the Developing Brain. “Αυτό εμποδίζει πολλά κορίτσια να λαμβάνουν υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης σε μια περίοδο που μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο – στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι περισσότερες μελέτες για τη ΔΑΦ επικεντρώνονται στα παιδιά μετά τη διάγνωσή τους, χωρίς πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα σε παιδιά που αποκλείονται από τις κοινές πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου. ”

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν κορίτσια και αγόρια παρουσίαζαν παρόμοια συμπτώματα και βρήκε ανεπαίσθητες διαφορές στη δομή των βασικών συμπτωμάτων της ΔΑΦ. Μετά τη διόρθωση αυτών των διαφορών, η ανάλυση υποομάδας εντόπισε μια ομάδα “υψηλής ανησυχίας” που είχε αναλογία φύλου 1 αγόρι προς 1 κορίτσι. «Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τους περιορισμούς των παραδοσιακών προσεγγίσεων διάγνωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου και να δημιουργήσουμε δημιουργικές λύσεις για τον εντοπισμό όλων των παιδιών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης», δήλωσε ο Jed Elison, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Εκπαίδευσης και Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Ιατρική Σχολή και συγγραφέας της μελέτης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ