Μάθετε για τις χριστουγεννιάτικες αναποδιές που σαμποτάρουν τις γιορτές

Όσο χαρούμενες κι αν είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων κάποιες φορές κρύβουν κινδύνους τους οποίους αν γνωρίζουμε μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε ή και να αποτρέψουμε. Δείτε πώς μπορείτε να αποφύγετε τα ατυχήματα των γιορτών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, περισσότερα από 60 παιδιά (κυρίως προσχολικής ηλικίας) το χρόνο τραυματίζονται από χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Σε ό,τι αφορά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο καλό είναι (αν δε γνωρίζετε αν είναι ανθεκτικό στη φωτιά) να το τοποθετείτε μακριά από το τζάκι, τη σόμπα, το καλοριφέρ και το air condition. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην κλείνει κάποια πόρτα ή έξοδο γιατί σε περίπτωση ξαφνικής φωτιάς δε θα μπορείτε να βγείτε από το σπίτι.

Όταν αγοράζετε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια καλό είναι να προσέχετε τις ενδείξεις που αναγράφονται στις συσκευασίες τους. Εκείνα που είναι προορισμένα για εσωτερικούς χώρους είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους και το αντίθετο.

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε λαμπάκια σε μεταλλικό δέντρο καθώς μπορεί να προκληθεί ηλεκτροπληξία αν κάποιο από τα φωτάκια καεί. Επίσης είναι σημαντικό να δένετε καλά τα εξωτερικά λαμπάκια σας με μονωτικό αυτοκόλλητο (και όχι με μεταλλικό) γιατί έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
Αν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε ψεύτικο χιόνι σιγουρευτείτε ότι δεν είναι τοξικό.

Τα χριστουγεννιάτικα φυτά, όπως είναι το γκι, μπορεί να είναι δηλητηριώδη. Γι’αυτό φροντίστε να τα βάζετε σε σημεία που δε φτάνουν τα παιδιά. Δε θέλετε να περάσετε τις γιορτές σε ένα νοσοκομείο.
Τέλος, είναι καίριας σημασίας να χρησιμοποιείτε στολίδια που δεν είναι εύθραυστα ή αιχμηρά. Προτιμήστε αυτά που είναι πλαστικά ή συνθετικά (ειδικά αν έχετε παιδιά) έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν. Οι περισσότεροι τραυματισμοί προκαλούνται από σπασμένες μπάλες των οποίων τα κομμάτια τρώνε τα μικρά παιδιά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here