Ευλογιά των πιθήκων: Άγνωστη η προέλευση του 7ου κρούσματος στην Ελλάδα


Καθησυχαστικός ως προς την εξαπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. “Χθες ανακοινώσαμε το 7ο κρούσμα στην Ελλάδα, τα έξι ήταν εισαγόμενα, για το έβδομο κρούσμα δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του. Φαίνεται να μην είχε ιστορικό ταξιδιού”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επισήμανε, η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια λοίμωξη που πρέπει να ανησυχεί την πλειονότητα του κόσμου.

“Δεν μεταδίδεται εύκολα, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω επαφής με τις δερματικές βλάβες ή τα σωματικά υγρά. 7 κρούσματα σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια ανθρώπους, μόνο ένα είναι κρούσμα χωρίς γνωστή προέλευση. Μια σπάνια ιογενή λοίμωξη που φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη έξαρση σε σχέση με το παρελθόν. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, μας προστατεύει. Δεν ανησυχούμε”, σημείωσε επιπλέον. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν χρειάζεται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα, καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολη η μετάδοση.

Ευλογιά των πιθήκων: Η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ

Στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, 30/06/22, επτά περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Τα έξι από αυτά ήταν εισαγόμενα. Το 7ο κρούσμα αποτελεί το πρώτο που δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και συνεπώς υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση. Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ