Φωτιά στην Ηλεία: Οριοθετημένο το μέτωπο – Καθοριστικός ο ρόλος των εναέριων μέσων


Καλύτερη είναι η εικόνα με τη φωτιά στην Ηλεία

Αισιόδοξοι για την πορεία της φωτιάς στην Ηλεία είναι οι επικεφαλής της πυροσβεστικής με πηγές να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το μέτωπο που ξεκίνησε από την Αχαΐα και πέρσε στην Ηλεία, «πάει καλά».

Κατά τις ίδιες πηγές η φωτιά έχει οριοθετηθεί και δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο αλλά μικροεστίες τις οποίες «δουλεύουν» τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή (δύο ελικόπτερα, δύο καναντέρ και δύο Tractores).

Παράλληλα, επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί και αποτελούνται από 195 πυροσβέστες, με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Την ίδια ώρα με εντολή του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Αλέξη Ράπανου, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς, για τη διερεύνηση των αιτιών που την προκάλεσαν.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων την Κυριακή εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 για προληπτική, οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών Βάλμη, Κοτρώνα, Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα της Π.Ε. Ηλείας προς ασφαλή σημεία.

Παράλληλα σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Φωτιά στην Ηλεία: Στο επίκεντρο ο οικισμόςΛάτα

«Πιστεύω ότι τα εναέρια μέσα θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα χειρότερα» δηλωνε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κίνδυνος είναι να μην φύγει η φωτιά προς τον οικισμό Λάτα γιατί αν φύγει από εκεί μπορεί να έχουμε πολύ σοβαρότερες καταστάσεις»

Η φωτιά στην Ηλεία πέρασε έξω, αλλά πολύ κοντά στη Βαλμη με τους πυροσβέστες να ανακόπτουν το μέτωπο έξω από το χωριό, και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τις δυο κοινότητες του δήμου Ήλιδας – Κότρωνα και Καραγιαννεικα νοτιοδυτικά της Βάλμης. Η προσπάθεια μέσα στη νύχτα και με διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών ήταν να ανακόψουν την κίνηση της πυρκαγιάς προς νοτιοδυτικά πριν από τον Κότρωνα.

Παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έστρεψαν την προσοχή τους προς το ανατολικό μέτωπο για να την «μαζέψουν» εκεί ώστε να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις στα νότια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ