Πάπας Φραγκίσκος: Απορρίπτει τις φήμες περί επικείμενης παραίτησης και αστειεύεται με την υγεία του


Ο Πάπας Φραγκίσκος διέψευσε τις πληροφορίες ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί στο εγγύς μέλλον και έδωσε για πρώτη φορά λεπτομέρειες για τα σχέδιά του και την κατάσταση της υγείας του, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters

Ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε αναφορές ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί στο εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο να επισκεφθεί τον Καναδά αυτόν τον μήνα και ελπίζει oτι θα μπορέσει να μεταβεί στη Μόσχα και το Κίεβο το συντομότερο δυνατό.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters απο την κατοικία του στο Βατικανό, ο ποντίφικας διέψευσε επίσης τις φήμες ότι είχε καρκίνο, αστειευόμενος ότι οι γιατροί «δεν του είπαν τίποτα γι’ αυτό» και για πρώτη φορά έδωσε λεπτομέρειες για το πρόβλημα στο γόνατό του, που τον εμπόδισε από την εκτέλεση κάποιων καθηκόντων.

Σε μια συνομιλία 90 λεπτών το απόγευμα του Σαββάτου, που διεξήχθη στα ιταλικά, χωρίς να υπάρχουν βοηθοί, ο 85χρονος ποντίφικας επανέλαβε επίσης την καταδίκη του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις τον περασμένο μήνα.

Οι φήμες περί παραίτησης

Ένας συνδυασμός γεγονότων στο τέλος Αυγούστου, όπως μία σειρά απο συναντήσεις με τους καρδινάλιους του κόσμου για να συζητήσει ένα νέο σύνταγμα του Βατικανού, μία τελετή εισαγωγής νέων καρδιναλίων, αλλά και μια επίσκεψη στην ιταλική πόλη Άκουιλα, φούντωσαν τις φήμες περί παραίτησης.

Η Άκουιλα συνδέεται με τον Πάπα Κελεστίνο τον Ε, ο οποίος παραιτήθηκε από τον παπισμό το 1294. Ο Πάπας Βενέδικτος XVI επισκέφτηκε την πόλη τέσσερα χρόνια πριν παραιτηθεί το 2013 και ήταν ο πρώτος Πάπας που το έκανε εδώ και περίπου 600 χρόνια. Ο Πάπας Φραγκίσκος διέψευσε οτι θα είναι ο επόμενος. «Όλες αυτές οι συμπτώσεις έκαναν κάποιους να πιστεύουν ότι θα γινόταν η ίδια «λειτουργία»», είπε. «Αλλά δεν υπήρχε ποτέ στο μυαλό μου. Προς το παρόν όχι, για τη στιγμή, όχι. Αλήθεια!»

Ωστόσο, επανέλαβε τη συχνά δηλωθείσα θέση του ότι μπορεί να παραιτηθεί κάποια μέρα, εάν η κακή υγεία του, το καταστήσει αδύνατο να διευθύνει την Εκκλησία – κάτι που ήταν σχεδόν αδιανόητο πριν από τον Βενέδικτο XVI. Ερωτηθείς πότε σκέφτηκε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο είπε: «Δεν ξέρουμε. Θα το πει ο Θεός».

Η συνέντευξη έλαβε χώρα την ημέρα που επρόκειτο να φύγει για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν, ένα ταξίδι που αναγκάστηκε να ακυρώσει. Οι γιατροί είπαν ότι μπορεί επίσης να χάσει ένα ταξίδι στον Καναδά από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου, εκτός εάν συμφωνήσει να ξεκουράσει για 20 μέρες το δεξί του γόνατο. Είπε ότι η απόφαση να ακυρώσει το ταξίδι στην Αφρική του είχε προκαλέσει «πολλά βάσανα», ιδιαίτερα επειδή ήθελε να προωθήσει την ειρήνη και στις δύο χώρες.

«Είμαι ακόμα ζωντανός»

Ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε ένα μπαστούνι καθώς μπήκε σε μια αίθουσα υποδοχής στο ισόγειο του ξενώνα Santa Marta όπου ζει από την εκλογή του το 2013, αποφεύγοντας το παπικό διαμέρισμα στο Αποστολικό Παλάτι που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί του. Ερωτηθείς πώς είναι, ο Πάπας αστειεύτηκε: «Είμαι ακόμα ζωντανός!». Έδωσε λεπτομέρειες για την πάθησή του για πρώτη φορά δημόσια, λέγοντας ότι είχε υποστεί «ένα μικρό κάταγμα» στο γόνατο όταν έκανε ένα λάθος βήμα ενώ ένας σύνδεσμος έχει υποστεί φλεγμονή.

«Είμαι καλά, σιγά σιγά βελτιώνομαι», είπε και πρόσθεσε ότι το κάταγμα αποκαθίσταται με τη βοήθεια λέιζερ. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε επίσης τις φήμες ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο πριν από ένα χρόνο, όταν υποβλήθηκε σε εξάωρη επέμβαση αφαίρεσης μέρους του παχέος εντέρου του λόγω εκκολπωματίτιδας, μια πάθηση που είναι κοινή στους ηλικιωμένους.

«Είχε μεγάλη επιτυχία (η επέμβαση)», είπε, προσθέτοντας γελώντας ότι «δεν μου είπαν τίποτα» για τον υποτιθέμενο καρκίνο, τον οποίο απέρριψε ως « κουτσομπολιό». Αλλά είπε ότι δεν ήθελε μια επέμβαση στο γόνατο, επειδή η γενική αναισθησία στο περσινό χειρουργείο είχε αρνητικές παρενέργειες.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι υπήρξαν επαφές μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για ένα πιθανό ταξίδι στη Μόσχα. Τα αρχικά σημάδια δεν ήταν καλά. Κανένας Πάπας δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη Μόσχα, και ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την περασμένη Πέμπτη την κατηγόρησε εμμέσως ότι διεξήγαγε έναν «σκληρό και παράλογο επιθετικό πόλεμο».

Όταν το Βατικανό ρώτησε για πρώτη φορά για ένα ταξίδι πριν από αρκετούς μήνες, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η Μόσχα απάντησε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Άφησε να εννοηθεί όμως ότι κάτι μπορεί τώρα να έχει αλλάξει. «Θα ήθελα να πάω (στην Ουκρανία) και ήθελα να πάω πρώτα στη Μόσχα. Ανταλλάξαμε μηνύματα για αυτό γιατί σκέφτηκα ότι αν ο Ρώσος πρόεδρος μου έδινε ένα μικρό παράθυρο για να υπηρετήσω την υπόθεση της ειρήνης .


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ