Έμπολα επιδημία: Η ΛΔ Κονγκό κηρύσσει το τέλος της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού


Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κήρυξε το τέλος του πρόσφατης της επιδημίας του Έμπολα τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το τέλος της επιδημίας καταγράφεται περισσότερο από δύο μήνες μετά την επανεμφάνιση του ιού στα βορειοδυτικά της χώρας. Ειδικότερα, οι υγειονομικές αρχές του κράτους της Κεντρικής Αφρικής κήρυξαν επιδημία στις 23 Απριλίου στην Mbandaka, στη βορειοδυτική επαρχία Equateur.

Υπήρχαν τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα πιθανό κρούσμα. Δυστυχώς, όλοι οι ασθενείς έχασαν την ζωή τους, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε χθεσινή του ενημέρωση. Η προηγούμενη επιδημίας του Έμπολα στη δασώδη επαρχία, διήρκησε από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2020 και στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική Matshidiso Moeti δήλωσε ότι οι αρχές αντέδρασαν γρήγορα, περιορίζοντας την εξάπλωση του Έμπολα με μια εκστρατεία εμβολιασμού τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της επιδημίας. «Έχουμε αντλήσει κρίσιμα μαθήματα από προηγούμενα κρούσματα, τα οποία έχουν εφαρμοστεί για να επινοηθεί και να αναπτυχθεί μια ολοένα πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του Έμπολα».

Τι είναι αιμορραγικός πυρετός Ebola;

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη για την οποία δεν υπάρχει κατάσταση φορείας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός. Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών.

Ο Έμπολα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική Αφρική το 1976. Η ασθένεια πήρε το όνομά της από έναν ποταμό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τότε γνωστό ως Ζαΐρ. Το τελευταίο ξέσπασμα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι το 14ο στη σειρά από το 1976, που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ έξι από τις δεκατέσσερις εξάρσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το 2018.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ