Covid-19:Αυξήθηκε η κόπωση από τη χρήση εφαρμογών τηλεδιάσκεψης


Ερευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) ανακάλυψαν ότι η αυξημένη χρήση πλατφορμών τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 συνέβαλε σε υψηλότερο επίπεδο κόπωσης, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Μετά από εντολές εργασίας από το σπίτι που εκδόθηκαν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί υπάλληλοι παρακολούθησαν συσκέψεις ουσιαστικά χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως το Zoom ή το Microsoft Teams, αντί να συναντώνται πρόσωπο με πρόσωπο.

Πόσο κούρασαν οι τηλεδιασκέψεις τους εργαζόμενους;

Σε μια έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2020, η ερευνητική ομάδα του NTU διαπίστωσε ότι το 46,2% όλων των ερωτηθέντων ανέφεραν αισθήματα κόπωσης ή κατάθλιψης, κούρασης ή εξάντλησης από τη χρήση εφαρμογών τηλεδιάσκεψης. Οι ερευνητές άντλησαν τα αποτελέσματα μέσω μιας ανάλυσης έρευνας σε 1.145 κατοίκους της Σιγκαπούρης με πλήρη απασχόληση και οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι χρησιμοποιούν συχνά εφαρμογές τηλεδιάσκεψης.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Benjamin Li, από το WKWSCI του NTU, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: “Μας παρακινήθηκε να διεξάγουμε τη μελέτη μας αφού ακούσαμε αυξανόμενες αναφορές κόπωσης από τη χρήση εφαρμογών τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ η αυξημένη χρήση τηλεδιάσκεψης και η κούραση στους εργαζομένους της Σιγκαπούρης. Τα ευρήματά μας είναι ακόμη πιο σχετικά με το σημερινό πλαίσιο, καθώς η χρήση εργαλείων τηλεδιάσκεψης είναι εδώ για να μείνει, επειδή οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας είναι μια συνεχής τάση.” Είναι επίσης μέλος του IN-cube. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ήταν τουλάχιστον 21 ετών και τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων αντανακλούσαν τη σύνθεση της πολυφυλετικής κοινωνίας της Σιγκαπούρης. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν κατά μέσο όρο ότι περνούσαν περίπου τρεις ημέρες δουλεύοντας από το σπίτι και περνούσαν περίπου εννέα ώρες εργάζονται κάθε μέρα.

Ένα χρήσιμο εργαλείο που έχει τα μειονεκτήματά του

Η ομάδα των ερευνητών είπε ότι στόχος της είναι να τονίσουν πώς οι τρέχουσες εφαρμογές τέτοιων τεχνολογιών μπορεί να είναι εξαντλητικές για τους εργαζόμενους και πώς οι εταιρείες μπορούν να βελτιώσουν και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση τους από το εργατικό δυναμικό τους. Η τηλεδιάσκεψη αυξάνει δραματικά την οπτική επαφή σε μια μέση συνάντηση, προκαλώντας άγχος και κοινωνικό άγχος στους εργαζόμενους. Το να επιτρέπεται στους ομιλητές ή στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να βλέπουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια συνομιλιών μέσω βίντεο δημιουργεί επίσης κόπωση, λέει η ομάδα, καθώς ενθαρρύνει το «άγχος καθρέφτη» που αναφέρεται σε ένα αίσθημα αυτοσυνείδησης που προκαλείται από την αυτοπροβολή σε βιντεοδιασκέψεις που λειτουργεί ως ο πανταχού παρών καθρέφτης κατά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Το εμβόλιο Doggybone DNA COVID-19 μπορεί να εξουδετερώσει αποτελεσματικά τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 Τα άτομα με διαταραχή χρήσης ουσιών βρέθηκαν να είναι σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 Υψηλός επιπολασμός επίμονων καρδιαγγειακών συμπτωμάτων σε ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 σύμφωνα με νέα μελέτη Ο αναπληρωτής καθηγητής Li πρόσθεσε: “Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματά μας θα ωθήσουν περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τον βαθμό στον οποίο το περιβάλλον για την ανθρώπινη επικοινωνία μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνικός καθοριστικός παράγοντας της υγείας. Ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνει διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, όπως υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τεχνολογία προγραμματιστές, ηγέτες κοινοτήτων, εταιρικοί ηγέτες και χρήστες, να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν πρακτικά τα προβλήματα της κούρασης μέσω τηλεδιάσκεψης”. Ο συν-συγγραφέας Αναπληρωτής Καθηγητής Edson Tandoc, από το WKWSCI του NTU και ο Διευθυντής του IN-cube, δήλωσε: “Το βάρος βαρύνει τους εργοδότες να συνεχίσουν να διερευνούν τι μπορεί να βοηθήσει να μετριαστεί ο κουραστικός αντίκτυπος της συχνής χρήσης εργαλείων τηλεδιάσκεψης, καθώς πολλοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να βασιστείτε σε αυτά τα εργαλεία για να εκτελέσετε τις καθημερινές ρουτίνες εργασίας τους”.

Σύνδεση μεταξύ σύνδεσης στο Διαδίκτυο και κούρασης από τηλεδιάσκεψη

Η μελέτη, η οποία συντάχθηκε επίσης από τον ερευνητή του IN-cube, Dr Goh Zhang Hao, διερεύνησε περαιτέρω τη συμβολή που έχει η ποιότητα της σύνδεσης στο Διαδίκτυο στην κόπωση της τηλεδιάσκεψης. Συγκεκριμένα, όταν η χρήση βιντεοδιάσκεψης ήταν χαμηλή, μια αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο συνδέθηκε με χαμηλή κόπωση μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, σε υψηλότερα επίπεδα χρήσης τηλεδιάσκεψης, μια αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν μείωσε τα αναφερόμενα επίπεδα κόπωσης από τηλεδιάσκεψη, λένε οι ερευνητές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα χρήσης της τηλεδιάσκεψης αυξάνει τα αισθήματα κόπωσης από τηλεδιάσκεψη κατά περίπου 50 τοις εκατό. Αυτή η σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων επιδεινώνεται από την αύξηση της ικανοποίησής του από το διαδίκτυο, όσον αφορά την αξιοπιστία, την κάλυψη, την ταχύτητα και το κόστος.

Μαζί με την ικανοποίηση των χρηστών από το διαδίκτυο, η συχνότητα χρήσης της τηλεδιάσκεψης αυξάνει τα επίπεδα κόπωσης των χρηστών κατά 10%. Εξηγώντας αυτό το εύρημα, ο αναπληρωτής καθηγητής Li πρόσθεσε: “Όλοι έχουμε βιώσει απογοήτευση όταν οι εμπειρίες μας στα διαδικτυακά μέσα, όπως όταν παρακολουθούμε YouTube ή Netflix, διακόπτονται λόγω κακής σύνδεσης στο διαδίκτυο. Το βίντεο καθυστερεί και η εικονική κατάσταση χειροτερεύει, με αποτέλεσμα μια απογοητευτική εμπειρία θέασης. Μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με τις τηλεδιασκέψεις, ίσως περισσότερο καθώς σημαντικές πληροφορίες θα μπορούσαν να χαθούν όταν η σύνδεση είναι ασταθής, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απογοήτευση και κόπωση. “Έτσι, μια αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο φαίνεται να μας κάνει λιγότερο απογοητευμένους όταν υπάρχουν μόνο λίγες βιντεοδιασκέψεις για να παρακολουθήσουμε. Αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματα είναι ότι όταν οι χρήστες κατακλύζονται από πολλές τηλεδιασκέψεις, ακόμη και η ποιότητα της σύνδεσης στο Διαδίκτυο δεν βοηθά”.

Σε μελλοντική έρευνα, η ομάδα των ερευνητών θα διερευνήσει πώς το περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την κούραση της τηλεδιάσκεψης και άλλα μέτρα ψυχικής ευεξίας. Ελπίζουν επίσης να επαναλάβουν τη μελέτη και να εξετάσουν εάν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της κόπωσης μέσω τηλεδιάσκεψης που αναφέρθηκε από άνδρες και γυναίκες. Η επερχόμενη έρευνα από το in-CUBE επιδιώκει επίσης να διερευνήσει τις συνέπειες της κόπωσης από τη βιντεοδιάσκεψη σε οικογενειακές μονάδες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ