Toυρκία: Σε εξέλιξη η «φιέστα» για τον απόπλου του Aμπντουλχαμίτ Χαν

Το ελικόπτερο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε στο πλοίο Aμπντουλχαμίντ Χαν, με την Άγκυρα να πανηγυρίζει την έξοδό του πλωτού γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο

Το Aμπντουλχαμίτ Χαν, ετοιμάζεται να αποπλεύσει από ώρα σε ώρα, καθώς το ελικόπτερο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε στο πλοίο και ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να κηρύξει και επίσημα την έναρξη των εργασιών του.

Το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας μετά το Fatih, το Kanuni και το Yavuz, πραγματοποιεί την πρώτη του αποστολή σήμερα, αμέσως μετά την τελετή στην οποία δίνουν το παρών ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ.

Το πλοίο θα επιχειρεί σε περιοχές όπου έχει ανιχνευθεί δραστηριότητα υδρογονανθράκων στο παρελθόν. Έχοντας ανακαλύψει συνολικά 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία, αφενός, φέρνει το φυσικό αέριο πιο κοντά στη στεριά, αφετέρου, ενισχύει το χέρι της σε δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στις θάλασσες.

Η «θητεία» του στα ύδατα της Μεσογείου καθορίστηκε σε 3 μήνες. Ανάλογα με την πρόοδο των δραστηριοτήτων, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί για μερικούς ακόμη μήνες. Λίγο πριν αποπλεύσει από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης ο Ερντογάν τόνιζε στο γνωστό προκλητικό του ύφος πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία «συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της».


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ