Covid-19: Οι άνω των 65 έχουν σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ


Οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω με λοίμωξη από τον COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν νεοεμφανιζόμενη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 13 Σεπτεμβρίου στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό;

Η Lindsey Wang, από την Ιατρική Σχολή Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη πιθανή συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο λοίμωξης από κορωνοϊό 2 και του κινδύνου για νόσο του Αλτσχάιμερ σε μια αναδρομική μελέτη κοόρτης σε 6.245.282 ηλικιωμένους (ηλικίας 65 ετών και άνω). ) με ιατρικές συναντήσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Μαΐου 2021.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με COVID-19 είχαν αυξημένο κίνδυνο για νέα διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ εντός 360 ημερών μετά την αρχική διάγνωση του COVID-19 (αναλογία κινδύνου, 1,69). Αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε ασθενείς που ταξινομήθηκαν ανά ηλικιακή ομάδα, φύλο και φυλή ή εθνικότητα. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τα άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω και για τις γυναίκες (αναλογίες κινδύνου, 1,89 και 1,82, αντίστοιχα).

«Εάν διατηρηθεί αυτή η αύξηση στις νέες διαγνώσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ, το κύμα ασθενών με μια ασθένεια χωρίς θεραπεία επί του παρόντος θα είναι σημαντικό και θα μπορούσε να καταπονήσει περαιτέρω τους πόρους μακροχρόνιας φροντίδας μας», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς σε δήλωση. “Τώρα, τόσοι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν COVID-19 και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του COVID εξακολουθούν να εμφανίζονται. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον αντίκτυπο αυτής της ασθένειας στη μελλοντική αναπηρία.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ