Ουκρανία: Δημοψηφίσματα στη σκιά του πυρηνικού εφιάλτη – Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει, η Δύση προειδοποιεί


Η Ρωσία πλέον έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να ανεχτεί την στάση της Δύσης η οποία πλέον εμπλέκεται

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Δύση ότι η Ρωσία, είναι μια πυρηνική δύναμη η οποία δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί στέλνει το Κρεμλίνο, τόσο δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και μέσω των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του, έχοντας και ως κύριο στόχο να καταστήσει πλέον σαφές ότι δεν «μπλοφάρει» όταν μιλά για μια πυρηνική σύγκρουση εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και ανάλογα με την έκβαση των μαχών στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πλέον έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να ανεχτεί την στάση της Δύσης η οποία πλέον εμπλέκεται στο πεδίο σύγκρουσης στην Ουκρανία, στέλνοντας τόσο βαρύ εξοπλισμό όσο και δυνάμεις στα ουκρανικά εδάφη

Σε μια προσπάθεια ισχυροποίησης των προειδοποιήσεων ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ακόμη και στον Ντονμπας, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να καταφύγει σε αυτή τη λύση για την υπεράσπιση εδαφών της.

«Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτά στη Ρωσία» τόνισε ο Μεντβέντεφ, προσθέτοντας οτι η προστασία όλων των εδαφών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.

Από πλευράς του και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε από το βήμα του ΟΗΕ κατηγορίες προς τη Δύση αναφορικά με την στάση που έχει στον πόλεμο της Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους (…) έχουν συγκαλύψει τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου», ισχυρίστηκε ο Λαβρόφ, αντικρούοντας τις κατηγορίες για θηριωδίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Παράλληλα, απέρριψε εκ των προτέρων τις εργασίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο οποίο η Ρωσία «δεν έχει εμπιστοσύνη», όπως είπε.

Απάντηση στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών επεφύλαξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτρικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να τη γλιτώσει έτσι απλά» και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απερίσκεπτες πυρηνικές απειλές (της Ρωσίας) πρέπει να σταματήσουν αμέσως». Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτήρισε την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία ως ακόμη μια ένδειξη ότι η Μόσχα περιφρονεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε πως τα σχέδια του Κρεμλίνου για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου.

Βήμα κλιμάκωσης επέλεξε η Μόσχα

Τις νέες προειδοποιήσεις της Ρωσίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχολίασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την μερική επιστράτευση του Ρώσου Προέδρου ως «εκβιασμό». «Η Ρωσία αποφάσισε να κάνει ένα επιπλέον βήμα στην κλιμάκωση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ καυτηρίασε την επιθυμία που εξέφρασε ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί «όλα τα όπλα» – συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών – στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Προφανώς, πρόκειται για εκβιασμό και προφανώς έχει αυτά τα όπλα και ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά είναι επίσης ένα μέσο πίεσης», εξήγησε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια (ουκρανική) αντεπίθεση από το νότο και το βορρά που έχει αποσταθεροποιήσει το ρωσικό μέτωπο, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο». Καλά διαβασμένος για την τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία, «προφανώς, η ρωσική οικονομική κατάσταση είναι προφανώς πιο περίπλοκη από ό,τι έχει ειπωθεί, το ρούβλι είναι εύθραυστο, οι αλυσίδες αξίας καταρρέουν καθώς οι εταιρείες εγκαταλείπουν την επικράτεια και οι εταίροι δεν βοηθούν όσο αναμενόταν» συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, αθροίζοντας στις συνέπειες του ρωσικού «εκβιασμού» και τη διπλωματική απομόνωση της Μόσχας.

Τίποτα δεν θα τα σταματήσει τα δημοψηφίσματα

Η Μόσχα και οι φιλορωσικές αρχές των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών διαβεβαίωσαν ότι τα δημοψηφίσματα που προανήγγειλε η Ρωσία και πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή, θα διεξαχθούν κανονικά, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Από σήμερα μέχρι και την επόμενη Τρίτη, τέσσερις περιοχές στη νότια και ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο της Μόσχας, θα ψηφίσουν στα «ψευδοδημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτηρίζει η Δύση. Ακόμη και η Κίνα επέκρινε το σχέδιο αυτό, ζητώντας να γίνει σεβαστεί η εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

Οι φιλορωσικές αρχές των εδαφών αυτών και η Μόσχα επιμένουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.

«Η ψηφοφορία ξεκινά αύριο και τίποτα δεν θα την εμποδίσει», είπε στη ρωσική τηλεόραση ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο.

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σηυμειώνεται ότι στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που διαθέτει το οπλοστάσιό του απέναντι στη Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» τη Ρωσία. «Δεν είναι μπλόφα», τόνισε.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει την πιθανότητα προσφυγής σε πυρηνικά πλήγματα εάν δεχτούν επίθεση τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά, κάτι που θα μπορούσε να αφορά και τις προσαρτημένες ζώνες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε εξάλλου ότι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι «ντε φάκτο αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ».

Επί του πεδίου, οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν, ενώ ο Πούτιν επιχειρεί να επιταχύνει το σχέδιο προσάρτησης, παρά τις ήττες που υπέστη τον Σεπτέμβριο, λόγω της αντεπίθεσης των Ουκρανών στις περιοχές του Χαρκόβου, του Ντονμπάς και της Χερσώνας. Η πόλη της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, επλήγη από εννέα πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατηγόρησαν από την πλευρά τους το Κίεβο ότι βομβάρδισε μια αγορά, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ενός καμένου λεωφορείου και ενός πτώματος στη μέση του δρόμου.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, επιβεβαίωσε από την πλευρά του την απελευθέρωση ενός πάμπλουτου Ουκρανού πολιτικού προσκείμενου στον Πούτιν, του Βίκτορ Μέντβεντσουκ. Ο πρώην βουλευτής συνελήφθη στα μέσα Απριλίου ως ύποπτος για «προδοσία» της χώρας του.

Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα ρωσικά ψευδοδημοψηφίσματα

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ καταδικάζει τα σχέδια της Μόσχας για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και κάλεσε όλα τα μέλη της Συμμαχίας να απορρίψουν τις «κατάφωρες απόπειρες της Ρωσίας για κατάκτηση εδαφών».

«Τα ψευδοδημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στερούνται νομιμότητας και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση (εδαφών). Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Δημοψηφίσματα για την ένταξη περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία πρόκειται να διεξαχθούν από την Παρασκευή έως την Τρίτη σε κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, που αντιπροσωπεύουν στο σύνολό τους ένα ποσοστό περίπου 15% της ουκρανικής επικράτειας.

Σχετικές ειδήσεις:

Με το δάχτυλο στο κουμπί ο Πούτιν, με τις κούφιες απειλές η ΕΕ

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τη Δύση για την υποστήριξη και υποβαθμίζει τα δημοψηφίσματα

Σενάρια πυρηνικού ολέθρου: Ο Πούτιν, η αμήχανη Δύση και το δόγμα «κλιμάκωση… για την αποκλιμάκωση»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ