Ακτιβιστές: Το Ιράν “στραγγαλίζει” το διαδίκτυο για να περιορίσει το υλικό από τις διαδηλώσεις


Ακτιβιστές: Το Ιράν επιβάλλει ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, αν και δεν έχει ακόμη κλείσει εντελώς, σε μια προφανή προσπάθεια να περιορίσει την ανταλλαγή υλικού από τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε εθνικό επίπεδο, κατηγορούν ακτιβιστές. Οι ακτιβιστές και τα περσικά τηλεοπτικά κανάλια εκτός του Ιράν έχουν παρατηρήσει μείωση της ανάρτησης υλικού από τις διαδηλώσεις που τραβήχτηκε με κινητά τηλέφωνα, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το κίνημα που ξέσπασε μετά το θάνατο της Mahsa Amini.

Οι αρχές έχουν ήδη περιορίσει την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp – μέχρι τώρα οι τελευταίες εναπομείνασες μη φιλτραρισμένες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης – και τώρα έχουν πατάξει εφαρμογές όπως το Google Play Store καθώς και τα Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) που προσπαθούν να παρακάμψουν τους τοπικούς περιορισμούς πρόσβασης.

“Εξακολουθεί να μην πρόκειται για διακοπή του διαδικτύου και είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς αυτό που κάνουν στο δίκτυο ως “διακοπή”.

Ίσως το ακραίο throttling είναι ο καλύτερος απλός όρος γι’ αυτό”, δήλωσε η ερευνήτρια του Ιράν για την ομάδα για την ελευθερία της έκφρασης Article 19, Mahsa Alimardani.

“Αλλά οι διακοπές είναι βαριές”, δήλωσε στο AFP, λέγοντας ότι οι αποσυνδέσεις σημειώνουν κορύφωση από αργά το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, όταν λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες διαδηλώσεις.

Οι περιορισμοί εξακολουθούν να υπολείπονται της ολικής διακοπής που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2019, όταν η καταστολή των διαδηλώσεων που διήρκεσαν λιγότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, άφησε πίσω της τουλάχιστον 321 νεκρούς.

Βίντεο από τις διαδηλώσεις και τις φερόμενες ως καταχρήσεις από τις αρχές εξακολουθούν να φιλτράρονται στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όχι στον ίδιο όγκο όπως όταν ξέσπασαν για πρώτη φορά οι διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.

“Οι αρχές φαίνεται να έχουν μάθει πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την οικονομία τους ή για τις συνολικές δημόσιες σχέσεις τους”, σχολίασε η Αλιμαρντάνι.

“Τεράστιο εμπόδιο” –

Η εταιρεία Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, η οποία αναφέρει ότι 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή μέχρι στιγμής, δήλωσε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είτε έχει “διαταραχθεί σοβαρά είτε έχει διακοπεί εντελώς” τις τελευταίες ημέρες.

“Οι διακοπές του διαδικτύου εξακολουθούν να προκαλούν καθυστερήσεις στην αναφορά” των θανάτων στις διαδηλώσεις, προειδοποίησε.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), με έδρα το Παρίσι, δήλωσαν: “Οι δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα: “Δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, το δίκτυο διαδικτύου εξακολουθεί να διακόπτεται καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα”.

Σε απάντηση, οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπάθησαν να προσφέρουν βοήθεια στους Ιρανούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ακόμη και την ελάφρυνση των κυρώσεων για κάποιο λογισμικό και ο μεγιστάνας Elon Musk προσέφερε το δορυφορικό του δίκτυο διαδικτύου Starlink.

Αλλά το πόσο μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα μέτρα, ιδίως βραχυπρόθεσμα, παραμένει ασαφές.

“Διακοπές στο διαδίκτυο συμβαίνουν πιο συχνά σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών του Ιράν αυτή την εβδομάδα”, ανέφερε η Google σε δήλωσή της στο Twitter, λέγοντας ότι οι ομάδες της “εργάζονται για να καταστήσουν τα εργαλεία μας ευρέως διαθέσιμα” μετά την ελάφρυνση των αμερικανικών κυρώσεων.

“Ελπίζουμε αυτές οι αλλαγές να βοηθήσουν, με κάποιο μικρό τρόπο τους ανθρώπους να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε πληροφορίες αυτή τη σημαντική στιγμή”, πρόσθεσε.

Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν εδώ και καιρό Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα VPN για να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους που είναι αποκλεισμένοι στο Ιράν – ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, έχουν λογαριασμούς στο Twitter παρά το γεγονός ότι το δίκτυο είναι αποκλεισμένο στη χώρα.

Αλλά η Alimardani περιέγραψε τη χρήση και την πρόσβαση στα VPN αυτή τη στιγμή ως “χτύπημα και αστοχία” για τους Ιρανούς με τον αποκλεισμό του Google Play Store, ένα σημαντικό πλήγμα όταν οι περισσότεροι Ιρανοί χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα Android με τα λειτουργικά συστήματα της Google.

“Αυτό είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για τη λήψη ασφαλών και νέων Εικονικών Ιδιωτικών Δικτύων VPN που λειτουργούν”, δήλωσε.

Facebook

Twitter

LinkedIn

Email

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ