Αϊτή: Η χολέρα σκότωσε τουλάχιστον 7 άτομα στη χώρα στο τελευταίο ξέσπασμα της επιδημίας


Αϊτή: Στην Αϊτή επιστρέφει αιφνιδιαστικά η χολέρα, καθώς ο αποκλεισμός συμμοριών προκαλεί έλλειψη πόσιμου νερού. Η Αϊτή ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι πέθαναν από χολέρα σε μια αιφνιδιαστική επιστροφή της ασθένειας που έρχεται καθώς το έθνος έχει παραλύσει από έναν αποκλεισμό συμμοριών που έχει προκαλέσει ελλείψεις καυσίμων και καθαρού πόσιμου νερού. Η ασθένεια σκότωσε περίπου 10.000 ανθρώπους μέσω μιας επιδημίας του 2010, η οποία αποδόθηκε σε μια ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας το 2020 δήλωσε ότι η Αϊτή πέρασε ένα χρόνο χωρίς επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ο αριθμός των θανάτων είναι περίπου 7 με 8”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Laure Adrien κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να πάρουν πληροφορίες από τα νοσοκομεία.

“Υπήρξε ένας θάνατος κατά τη διάρκεια της ημέρας σήμερα”.

Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε νωρίτερα ένα κρούσμα στην περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς και ότι υπήρχαν ύποπτα κρούσματα στην πόλη Σιτ Σολέιγ έξω από την πρωτεύουσα, η οποία αποτέλεσε τόπο άγριων πολέμων μεταξύ συμμοριών τον Ιούλιο.

Συμμορίες έχουν αποκλείσει από τον περασμένο μήνα το κύριο λιμάνι καυσίμων της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων τον περασμένο μήνα. Πολλά νοσοκομεία έχουν κλείσει ή μειώσει τις δραστηριότητές τους λόγω έλλειψης καυσίμων για την τροφοδοσία των γεννητριών.

Η βασική διαμετακόμιση είναι πλέον αδύνατη για τους περισσότερους πολίτες.

Η Caribbean Bottling Company, ένας βασικός προμηθευτής εμφιαλωμένου νερού, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει την παραγωγή και διανομή νερού επειδή είχε ξεμείνει από καύσιμα ντίζελ, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Η χολέρα προκαλεί ανεξέλεγκτη διάρροια.

Η ασθένεια μεταδίδεται συνήθως με νερό μολυσμένο με τα περιττώματα ενός άρρωστου ατόμου, πράγμα που σημαίνει ότι το καθαρό πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσής της.

Στρατεύματα από το Νεπάλ, όπου η χολέρα ενδημεί, βρίσκονταν στην Αϊτή στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που συστάθηκε το 2004 μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Το μέγεθος της δύναμης αυξήθηκε μετά τον σεισμό της Αϊτής το 2010.

Τα Ηνωμένα Έθνη το 2016 ζήτησαν συγγνώμη για το ξέσπασμα της επιδημίας, χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη

Μια ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέδωσε έκθεση το 2011, η οποία δεν προσδιόριζε οριστικά τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη η χολέρα στην Αϊτή.

Τα μέλη της επιτροπής το 2013 δημοσίευσαν ανεξάρτητα ένα άρθρο που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το προσωπικό που συνδέεται με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ ήταν “η πιο πιθανή πηγή”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ