Κατάθλιψη: Η θεραπεία της κατάθλιψης επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου


Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ πιο ευέλικτος από ό,τι πιστεύαμε κάποτε και μπορεί να αλλάξει γρήγορα κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τη μείζονα κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που λάμβαναν ενδονοσοκομειακή θεραπεία για μείζονα κατάθλιψη είχαν αυξημένη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου μετά από μόλις έξι εβδομάδες, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές.

 Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος από την κατάθλιψη;

Συνέκριναν τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου — διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που δρουν μαζί για τη δημιουργία σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς — σε 109 ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη με αυτήν σε μια ομάδα ελέγχου 55 εθελοντών χωρίς κατάθλιψη. Οι μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί ποιες περιοχές του εγκεφάλου επικοινωνούσαν με άλλους πριν και μετά τη θεραπεία.

“Βρήκαμε ότι η θεραπεία για την κατάθλιψη άλλαξε την υποδομή του εγκεφάλου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία εμφάνισαν μεγαλύτερο αριθμό συνδέσεων από ό,τι είχαν δείξει πριν από τη θεραπεία”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jonathan Repple, ο οποίος ήταν μέλος του Πανεπιστημίου του Muenster. ομάδα που έκανε τη μελέτη. Τώρα είναι καθηγητής προγνωστικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Η έρευνα παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, στη Βιέννη και διαδικτυακά.

Για τη μελέτη, οι ασθενείς με κατάθλιψη υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT), ψυχολογική θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό όλων των θεραπειών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανεξέτασαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, μετρώντας τον αριθμό των συνδέσεων. Έκαναν και πάλι τεστ για κατάθλιψη. Το αποτέλεσμα: Οι ασθενείς που έδειξαν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία είχαν αναπτύξει περισσότερες νέες συνδέσεις από εκείνους που έδειξαν μικρή ανταπόκριση, είπε ο Repple.

«Μια δεύτερη σάρωση που δείχνει ότι δεν υπάρχουν επιδράσεις χρόνου σε υγιείς μάρτυρες υποστηρίζει τα ευρήματά μας ότι βλέπουμε κάτι που σχετίζεται με την ασθένεια και πιο σημαντικό τη θεραπεία αυτής της ασθένειας», δήλωσε ο Repple σε δελτίο τύπου της συνάντησης.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι αλλαγές έγιναν σε μια περίοδο μόνο περίπου έξι εβδομάδων, ήμασταν έκπληκτοι με την ταχύτητα απόκρισης», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε εξήγηση για το πώς γίνονται αυτές οι αλλαγές ή γιατί πρέπει να συμβαίνουν με τόσο διαφορετικές μορφές θεραπείας». Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με την τρέχουσα πεποίθηση ότι ο εγκέφαλος έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία να προσαρμοστεί από ό,τι πιστεύαμε κάποτε.

Η δημιουργία αλλαγών στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου είναι μια κοινή ώθηση των θεραπειών για την κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, της ψυχοθεραπείας και της ηλεκτροσπασμοθεραπείας. Αλλά η έρευνα για συγκεκριμένες απαντήσεις στη θεραπεία είναι περιορισμένη, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το επόμενο ερώτημα είναι εάν διαφορετικές θεραπείες μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξουν στοχευμένα δίκτυα εγκεφάλου ή εάν οι διαταραχές στα δίκτυα του εγκεφάλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιλέξετε ποια θεραπεία θα είναι χρήσιμη. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ