Τι μπορεί να υποδηλώνει η απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα;


Οι μικρές αυξομειώσεις βάρους είναι φυσιολογικές αν δεν συνοδεύονται από περίεργα συμπτώματα

Στην περίπτωση, όμως, που παρατηρήσετε απώλεια βάρους μεγαλύτερου του 5% από το συνολικό σας βάρος σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών χωρίς δίαιτα, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Και αυτό γιατί η σημαντική απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο και χρήζει διερεύνησης.

Διαβάστε ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να κρύβει:

Υπερθυρεοειδισμός

Η απώλεια βάρους είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε όσους πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό. Άλλα συμπτώματα του υπερδραστήριου θυρεοειδούς είναι η αυξημένη όρεξη, τα αίσθημα παλμών, τα προβλήματα ύπνου και οι εξάψεις.

Ασθένειες του εντέρου

Η κοιλιοκάκη που σχετίζεται με τη δυσανεξία στη γλουτένη, μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Συνήθως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού, όπως η διάρροια.

Διαβήτης

Η εμφάνιση διαβήτη, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, συνδέεται με απώλεια βάρους. Στο διαβήτη το σώμα απορροφά θρεπτικά συστατικά από τους μυς σας με αποτέλεσμα να σημειώνεται απότομη μείωση του βάρους.

Κατάθλιψη

Η απώλεια της όρεξης είναι κοινό σύμπτωμα της κλινικής κατάθλιψης, με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει βάρος.

Καρκίνος

Πολλοί τύποι καρκίνου, καθώς και κάποιος όγκος στο στομάχι ή στο έντερο, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή δυσαπορρόφηση, που οδηγούν σε μείωση του βάρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί ελέγχουν το στομάχι και το παχύ έντερο για όγκους ή φλεγμονή, καθώς και τον οισοφάγο.

Πηγή: healthreport.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ