O Άγιος Βασίλης έρχεται… με μια βασιλόπιτα που δεν φαντάζεστε!


Μόλις ένα βήμα πριν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς έχουμε τη διάθεση και τον χρόνο να δημιουργήσουμε μία ξεχωριστή βασιλόπιτα. Στο πνεύμα των ημερών και πέρα από τα συνηθισμένα, η συνταγή που ακολουθεί δίνει τον τόνο της γιορτής με μοναδική εμφάνιση και υπέροχη γεύση σοκολάτας. Ποιος μπορεί να αντισταθεί και τελικά, σε ποιον θα πέσει το φλουρί;

O Άγιος Βασίλης έρχεται… με μια βασιλόπιτα που δεν φαντάζεστε!

Υλικά για 20 άτομα

2 φλ. του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ. του τσαγιού κακάο χωρίς ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
1½ κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.γ. λευκό ξίδι
3/4 φλ. του τσαγιού αλατισμένο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 μεγάλα αβγά
1 φλ. του τσαγιού βουτυρόγαλα

Για την επικάλυψη/ζαχαρόπαστα

3/4 φλ. του τσαγιού αλατισμένο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 τυρί κρέμα, περίπου 226 γρ. (σε θερμοκρασία δωματίου)
450 γρ. ζάχαρη

Για τη διακόσμηση

3 μπισκότα σοκολάτας
Κόρν φλάουερ
Λευκή ζαχαρόπαστα
Πλάστη ζαχαρόπαστας
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Χρυσό σπρέι τροφίμων
Μαύρο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ μεσαίου μεγέθους αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, το ξίδι και το βούτυρο με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και χτυπάμε ξανά, ωσότου ομογενοποιηθούν.

Χρησιμοποιώντας χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ ρίχνουμε εναλλάξ στο μείγμα ζάχαρης/αβγών λίγο από το μείγμα αλευριού και λίγο από το βουτυρόγαλα, μέχρι να ενσωματωθούν.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 33×23εκ., απλώνουμε μια λαδόκολλα, αφήνοντας περίπου 5εκ. να εξέχουν από το τελείωμα και βουτυρώνουμε και τη λαδόκολλα.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, ψήνοντας περίπυ 30-35 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν, κρατώντας τη λαδόκολλα αφαιρούμε το κέικ από το ταψί και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Για την επικάλυψη: Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο και το τυρί κρέμα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, περίπου για 2 λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί η ζαχαρόπαστα.
Κρατάμε 1½ φλ. του τσαγιού στην άκρη και στο υπόλοιπο μείγμα προσθέτουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφού αποκτήσει το επιθυμητό κόκκινο χρώμα, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Τοποθετούμε το κέικ στο ψυγείο για 5-10 λεπτά, για να κρυώσει τόσο, ώστε να μην κολλάει.

Για τη διακόσμηση: Χρησιμοποιούμε το μείγμα ζαχαρόπαστας που έχουμε κρατήσει. Ρίχνουμε σε καθαρή επιφάνεια λίγο κορν φλάουερ και με τη βοήθεια του ειδικού πλάστη ζαχαρόπαστας δημιουργούμε μια λωρίδα περίπου 7 εκ.

Την τοποθετούμε στο κέντρο του κέικ, κατά μήκος. Με τον πλάστη σχηματίζουμε τώρα, την αγκράφα της ζώνης. Την ψεκάζουμε με το χρυσό σπρέι και την αφήνουμε να στεγνώσει γύρω στα 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τη ζώνη του Άγιου Βασίλη ρίχνοντας στη ζαχαρόπαστα λίγες σταγόνες μαύρου χρώματος ζαχαροπλαστικής. Ανοίγουμε με τον πλάστη, μια λωρίδα περίπου 6 εκ. και την τοποθετούμε περίπου στα 2/3 του κέικ, κάθετα.

Βάζουμε στο κέντρο την αγκράφα και στολίζουμε με τα μπισκότα σοκολάτας, δίνοντας την εικόνα κουμπιών. Εάν θέλουμε, μπορούμε να σκουρύνουμε τα μπισκότα περνώντας στην επιφάνεια τους λίγο μαύρο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Από την Άντζελα Μολφέτα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ