Κυριακή των Βαΐων: Γιορτάζουμε την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής


Η Κυριακή των Βαΐων είναι η τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, και ανάμνηση της θριαμβευτικής άφιξης του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, ημέρες πριν από τη σταύρωσή του. Η Κυριακή των Βαΐων είναι γνωστή ως τέτοια επειδή οι πιστοί παίρνουν συχνά φύλλα φοίνικα τα οποία χρησιμοποιούν για να συμμετάσχουν στην αναπαράσταση της άφιξης του Χριστού στην Ιερουσαλήμ.

Στα Ευαγγέλια, ο Ιησούς μπήκε στην Ιερουσαλήμ καβάλα σε ένα νεαρό γάιδαρο, και οι κάτοικοι της πόλης πετούσαν ρούχα, ή πιθανώς φοίνικες ή μικρά κλαδιά, μπροστά του ως ένδειξη τιμής. Αυτή ήταν μια συνήθης πρακτική για ανθρώπους με μεγάλο σεβασμό. Τα κλαδιά φοίνικα είναι ευρέως αναγνωρισμένο σύμβολο ειρήνης και νίκης, εξ ου και η προτιμώμενη χρήση τους την Κυριακή των Βαΐων. Η χρήση ενός γαϊδάρου αντί για ένα άλογο είναι άκρως συμβολική, αντιπροσωπεύει την ταπεινή άφιξη κάποιου σε ειρήνη, σε αντίθεση με την άφιξη σε ένα άλογο στον πόλεμο. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Χριστός θα αναστηθεί από τους νεκρούς το πρώτο Πάσχα.

Κατά τη Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, τα βάγια διανέμονται στους ενορίτες που τους μεταφέρουν σε μια τελετουργική πομπή στην εκκλησία. Τα βάγια είναι ευλογημένα και πολλοί άνθρωποι θα τα διαμορφώσουν σε μικρούς σταυρούς ή άλλα αντικείμενα προσωπικής αφοσίωσης. Αυτά μπορούν να επιστραφούν στην εκκλησία ή να διατηρηθούν για όλο το έτος.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ