Τι σχεδιάζουν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη


Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς έχουν ήδη περάσει σε τροχιά σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, μετά τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν για να αντιμετωπίσουν τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να αποσύρει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης στο τέλος του 2018, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο του -0,4% τουλάχιστον έως τα μέσα του 2019. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στο τέλος του 2019.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι έχει επισημάνει μια «σχετικά δυναμική» ανάκαμψη του επιπέδου των τιμών, με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να πλησιάζει στον στόχο του «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%».

Το ενδιαφέρον στρέφεται, πάντως, και στην ίδια τη θέση του Ιταλού Ευρωτραπεζίτη, του οποίου η θητεία λήγει σε έναν χρόνο περίπου από σήμερα. Από το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί και πόσο «γεράκι» θα είναι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η νομισματική πολιτική των επόμενων ετών.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg σημειώνουν ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας, η επιτάχυνση της μισθολογικής αύξησης και οι ενδείξεις για άνοδο του πληθωρισμού στηρίζουν την απόφαση της ΕΚΤ να αποσύρει το QE στο τέλος του έτους, με την πρώτη άνοδο των επιτοκίων να αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2019. Εκτιμούμε ότι η πρώτη αύξηση του καταθετικού επιτοκίου θα είναι μόλις 15 μονάδες βάσης, με την επόμενη αύξηση 25 μ.β. να έρχεται ένα εξάμηνο αργότερα».

Η Fed στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων και τον Δεκέμβριο οι αναλυτές αναμένουν νέα αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες με στόχο την επιστροφή στην «κανονικότητα». Για το τέλος του έτους, αναμένεται τα επιτόκια να έχουν αυξηθεί στο 2,5% και στο τέλος του 2019 στο 3%, από 2,25% που είναι σήμερα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ έχει δηλώσει ότι η Fed προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην υπερβολική αύξηση των επιτοκίων, με κίνδυνο να επιστρέψει η οικονομία σε ύφεση, και στην ανεπαρκή αύξηση με κίνδυνο να εισέλθει σε πληθωριστικό κύκλο και δημιουργία φούσκας στις τιμές των assets.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg, πάντως, ο προγραμματισμός της Fed ως προς τα επιτόκια απειλείται από την ενίσχυση του δολαρίου, τη μείωση των θέσεων της ίδιας της Fed και την επίπεδη καμπύλη επιτοκίων. Σύμφωνα με τους ίδιους η Fed θα έπρεπε ίσως να καθυστερήσει τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει διεθνώς, αλλά και μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ