Οι Έλληνες μαγείρευαν το φαγητό τους και έτρωγαν ψητά λαχανικά 34.000 χρόνια πριν


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Καίμπριτζ, αναφέρει ότι βρέθηκαν εστίες μαγειρέματος (φούρνοι) στην Ελλάδα, ηλικίας 34.000-23.000 χρόνων πριν από σήμερα στην Πελοπόννησο.

Οι συγγραφείς της περιγράφουν χαρακτηριστικά πηλού, ηλικίας 34.000-23.000 χρόνια, που ανακαλύφθηκαν σε μια στρωματοποιημένη ακολουθία σε σπήλαιο στην Κλεισούρα Αργολίδος Πελοποννήσου, για την οποία οι διάφορες «ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες» δεν γράφουν τίποτε…

Ο πηλός ήρθε έξω από το σπήλαιο, άρα εσκεμμένα, ανακατώθηκε με νερό, και σχηματίσθηκε σε ρηχές λεκάνες. Άρα εδώ διαφαίνεται μια τεχνογνωσία… Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι ο πηλός είχε καεί. Αυτό, μαζί με την εμφάνιση τεμαχίων τέφρας ξύλου και φυτολίθων, που βρέθηκαν στις επιφάνειές του, υποδηλώνουν ότι ήταν εστίες, που χρησιμοποιήθηκαν για μαγείρεμα, όπως λ.χ. για ψήσιμο άγριων χόρτων (ψητά λαχανικά).

Βλ.: P. Karkanas, M. Koumouzelis, J. K. Kozlowski, V. Sitlivy «The earliest evidence for clay hearths: Aurignacian features in Klisoura Cave 1, southern Greece», Volume 78, Issue 301, Σεπτ. 2004 , σελ. 513-525.

Τα ευρήματα της Κλεισούρας θα πρέπει να συσχετισθούν με τα αντίστοιχα ευρήματα της περιοχής Αργολίδος, της εποχής, στο σπήλαιο Φράγχθης και στο Κεφαλάρι.
Η δυνατότητα να τρώει κανείς μαγειρεμένο φαγητό, κατά βούλησιν, από εστίες μαγειρέματος (φούρνους), πριν από 34.000 χρόνια, λέει πολλά για την βιολογική εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους…

Του Γιώργου Λεκάκη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ