Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να είναι ο σκύλος σας ευτυχισμένος;


Mε βάση το νόμο, ευζωία ενός ζώου, είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα,αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, έτσι ώστε να μην πονούν και υποφέρουν.

Απαραίτητο μάλιστα είναι να διασφαλίζεται η παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και διαβιούντα εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλλικών), τη φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, την καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό τους και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους.

Τι όμως πρέπει να κάνουμε ώστε ένας σκύλος να είναι ευτυχισμένος; Ένα μεγάλο μέρος της ευτυχίας ενός ζώου εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη του. Η Αμαλία Σωτήρχου, πρόεδρος της Animal Action δίνει συμβουλές για το πως ένας σκύλος μπορεί να είναι ευτυχισμένος.

Συγκεκριμένα:

– Ζει σε μια οικογένεια που το αγαπάει και έχει συνειδητά αποφασίσει να το αγκαλιάσει σαν ένα μέλος της γνωρίζοντας ότι ένα ζώο δίνει πολύ χαρά αλλά προϋποθέτει και υποχρεώσεις.

– Όση καλή θέληση ή υπομονή και να έχετε, η επιλογή να αποκτήσετε έναν υπερκινητικό κυνηγετικό σκύλο και να τον έχετε κλεισμένο σε διαμέρισμα, λείποντας από το σπίτι σας 8 ή 10 ώρες την ημέρα είναι καταδικασμένη από την αρχή. Επιλέξτε να αποφύγετε μια τέτοια λύση. Σε κάθε περίπτωση η βόλτα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα είναι πολύ σημαντική.

– Αποφύγετε την επιλογή σκύλου-φύλακα σε μονοκατοικία με κήπο το οποίο ζει μόνιμα έξω με ελάχιστη επαφή με τα μέλη της οικογένειας.

-Υιοθετούμε το κατάλληλο ζώο ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής μας. Αν λείπουμε συχνά από το σπίτι, ίσως μια καλύτερη επιλογή είναι μια γάτα καθώς το ανεξάρτητο του χαρακτήρος της συμβαδίζει καλύτερα.

– Σημαντικό για ένα σκύλο είναι να λαμβάνει τακτική κτηνιατρική περίθαλψη και την απαραίτητη ιατροφαρμαεκυτική αγωγή όταν αυτή χρειάζεται.

– Οφείλουμε να επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και να ακολουθήσουμε τακτικά το πρωτόκολλο όλων των εμβολίων, αλλά και αντιπαρασιτικών θεραπειών για να προστατεψουμε το ζώο μας από σοβαρές ασθένειες.

– Πολύ σημαντική είναι και η στείρωση των κατοικιδίων μας καθώς υποφέρουν όταν βρίσκονται σε οίστρο και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την φυσιολογική τους ανάγκη. Η στείρωση προστατεύει τα ζώα μας από ασθένειες όπως καρκίνο των γεννητικών οργάνων, πυομύτρα ενώ αποτρέπουμε κάποια ανεπιθύμητη απόδραση που μπορεί να οδηγήσει το ζώο στο να τραυματιστεί σοβαρά ή θανάσιμα. Στειρώνοντας τα κατοικίδια μας βοηθάμε στο να μην γεννιούνται ζώα που θα καταλήξουν άστεγα, προσθέτοντας στο ήδη αυξημένο άστεγο πληθυσμό.

– Είναι απαραίτητο να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του για κατάλληλη τροφή και ενυδάτωση. Οφείλουμε να προσφέρουμε καθαρό νερό και σωστή τροφή η οποία θα καταστήσει το ζώο μας υγιές.

– Ένας σκύλος…χαμογελάει όταν διαθέτει κατάλληλη στέγη, δηλαδή κατάλληλο κατάλυμα που να εγγυάται σωστή θερμοκρασία, ελευθερία κινήσεων, δυνατότητα ξεκούρασης και καθαριότητα.

– Το βασικότερο όλων βέβαια για να είναι πραγματικά ολοκληρωμένες και ευτυχείς προσωπικότητες είναι να απολαμβάνουν την αγάπη όλων των μελών της οικογένειας.

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εχω τον Μπούμπη μου από το 2012, είναι η χαρά του σπιτιού μου μαζί με τον γιό μου, ανήκει στην οικογένεια, μας έκανε καλύτερους ανθρώπους, απορώ με την εξυπνάδα του & την καλοσύνη του, τόση πολύ καλοσύνη !!!!
    Τον ευχαριστώ κάθε μέρα που ήρθε & ομόρφυνε τη ζωή μας

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ