Η Ρωσία αυξάνει την εμβέλεια των πύραυλων Kalibr στα 4.500 χιλιόμετρα


Η Ρωσία σχεδιάζει να βελτιώσει τους πύραυλους πλεύσης τύπου Kalibr στο πρότυπο Kalibr-M με βασική αναβάθμιση την αύξη της εμβέλειας στα 4.500 χιλιόμετρα ή περίπου 3.000 μίλια.

Ο νέος πυραύλος, Kalibr-M, θα μπορούσε να εκτοξευτεί εναντίον στόχων που βρίσκονται βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα από πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σε συνδυασμό με το χαμηλό προφίλ πτήσης, θα ήταν δύσκολο να αναχαιτιστεί.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TASS, ο Kalibr-M είναι «στο στάδιο της επιστημονικής έρευνας και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Άμυνας».

Ο νέος πυραύλος πλεύσης έχει σχεδιαστεί για να διαπερνάει καλά προστατευμένους στόχους στο έδαφος ως όπλο κρούσης ακριβείας με υψηλή μεταφορική ικανότητα πολεμικής κεφαλής ή εναλλακτικά και πυρηνικής.

Το TASS ισχυρίζεται ότι το όπλο θα τεθεί σε υπηρεσία με το ρωσικό ναυτικό, εξοπλίζοντας φρεγάτες και αργότερα και υποβρύχια.

Οι σημερινοί πύραυλοι Kalibr που χρησιμοποιούνται από ρωσικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια έχουν εμβέλεια από 932 μίλια έως 1.500 μίλια και έχουν χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσουν υποτιθέμενους τρομοκρατικούς στόχους στη Συρία από τη Μεσόγειο και την Κασπία θάλασσα.

Είναι αξιοπερίεργο βέβαια γιατί χρειάζεται η Ρωσία πυραύλους πλεύσης με πυρηνική κεφαλή και εμβέλεια 3.000 μίλια όταν την ίδια στιγμή (διατυμπανίζει ότι) κατασκευάζει υπερόπλα όπως την πυρηνικη τορπίλη Poseidon, το πολυηχητικό οπλικό σύστημα Avangard και τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat, που θα μπορούσαν να υπερκεράσουν και διαπεράσουν την αντιβαλλιστική ασπίδα των ΗΠΑ.

Το μοναδικό ουσιαστικό πρακτικό όφελος θα ήταν η δυνατότητα στα πλοία και υποβρύχια που θα φέρουν τους νέους Kalibr να χτυπούν τους στόχους τους από ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις, ενδεχομένως και αγκυροβολημένα στους ναυστάθμους τους.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται TASS, ο νέος πυραύλος «θα είναι πολύ μεγαλύτερος, το βάρος της κεφαλής του θα πλησιάσει τον ένα τόνο».

Αν και η Ρωσία συχνά μεταδίδει καθαρή προπαγάνδα μέσω κρατικών μέσων ενημέρωσης όπως το TASS, κανένα από αυτά που έχει ισχυριστεί εν προκειμένω δεν είναι τεχνικά αδύνατο. Οι κινητήρες Turbojet χρησιμοποιούν αεροπορικά καύσιμα και η εμβέλειά τους μπορεί να αυξηθεί απλά αυξάνοντας το μέγεθος της δεξαμενής καυσίμου.

Από την άλλη, η προσπάθεια διαφοροποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας ίσως έιναι και ένα δείγμα ότι το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσίας που αναπτύσσεται στα πλαίσια του προγράμματος PAK-DA αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανάπτυξή του και κατ’ επέκταση τον χρόνο εισαγωγής του σε υπηρεσία.

Ίσως τελικά δεδομένου ότι προς το παρόν πρόκειται για ένα σχέδιο στα χαρτιά, να φαίνεται ότι αν ο κύριος τρόπος επιχειρησιακής του χρήσης είναι έτσι ή αλλιώς η εξαπόλυση από μεγάλες αποστάσεις πυραύλων πλεύσης, να μην υπάρχει και τόσο πολύ νόημα στην παροχή άπλετης χρηματοδότησης σ’ αυτό το πρόγραμμα αν το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί από (κατά πολύ) φτηνότερες πλατφόρμες.

Ο Kalibr εξάλλου μπορεί να εκτοξευτεί ακόμα και από πλοία μεγέθους μικρής κορβέτας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ