Πρέβελη: Η παραλία απείρου φυσικού κάλλους που έκλεψε την παράσταση (vid)


Πρέβελη: Η παραλία Πρέβελη είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες παραλίες της Κρήτης και όχι μόνο

Βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού περίπου 40 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου, στην έξοδο του φαραγγιού, όπου καταλήγει ο ποταμός Κουρταλιώτης.

Μια πολύ μικρή λιμνοθάλασσα σχηματίζεται εκεί πριν το ποτάμι κυλήσει στη θάλασσα. Οφείλει το όνομά του στο ιστορικό μοναστήρι της Πρέβελης που βρίσκεται κοντά, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

Είναι μία όμορφη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά και βότσαλο. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κολυμπήσει τόσο στη θάλασσα όσο και στη λιμνοθάλασσα ή στο ποτάμι.

Οι φοίνικες στην όχθη του ποταμού προσφέρουν πλούσια σκιά και το έδαφος είναι ομαλό και αμμώδες.

Εκτός από φοίνικες στο δάσος υπάρχουν φλαμουριές, πικροδάφνες, χαρουπιές και καλάμια. Η περιοχή προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

Η ιστορία της Μονής Πρεβέλης

Η μονή Πρέβελη είναι ορθόδοξο μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στο δήμο Αγίου Βασιλείου, Κρήτη. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (κάτω μονή) και τον Ιωάννη τον Θεολόγο (πίσω μονή).

Βρίσκεται κοντά στις νότιες ακτές της Κρήτης, κοντά στην περιοχή Πρέβελη, όπου βρίσκεται το ομώνυμο φοινικόδασος. Η μονή ξεχωρίζει από τις άλλες μονές της Κρήτης καθώς διαθέτει δύο μοναστικά συγκροτήματα, την Κάτω Μονή και την Πίσω Μονή, με το δεύτερο να είναι το κύριο.

Η σημερινή Κάτω Μονή φαίνεται ότι στέγαζε μοναστήρι κατά τους ενετικούς χρόνους, γνωστό ως Μονή του Μεγάλου Ποταμού, η σχέση της όμως με τη Πίσω Μονή δεν είναι γνωστή. Το 1577 η περιοχή αναφέρεται ως Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης τοιχογραφημένοι ναοί του 14ου και 15ου αιώνα. Η Πίσω Μονή πιθανόν δημιουργήθηκε τους πρώτους χρόνους με την κατάκτηση της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Τα δύο μοναστήρια συνενώθηκαν και μέσα από συνεχείς δωρεές απέκτησαν μεγάλη οικονομική δύναμη. Η μονή φαίνεται να απέκτησε το όνομα Πρέβελη το 17ο αιώνα, πιθανόν από το επώνυμο κάποιου ανακαινιστή της μονής.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 ηγούμενος της μονής ήταν ο Μελχισεδέκ Τσουδερός. Ο Μελχισεδέκ οργάνωσε επαναστατικό στρατό και συγκέντρωσε οπλισμό. Οι Οθωμανοί αντιλήφθηκαν τις κινήσεις του και κινήθηκαν στη Κάτω Μονή τον Μάιο του 1821.

Ο Μελχισεδέκ τους φιλοξένησε και τους προσέφερε φαΐ και κρασί. Όταν οι Τούρκοι κοιμήθηκαν, οι μοναχοί διέφυγαν, παίρνοντας μαζί τους τα πυρομαχικά. Οι Τούρκοι στη συνέχεια κατέστρεψαν τη μονή και δήμευσαν την περιουσία της.

Τα κτήματα δόθηκαν πίσω στη Μονή κατά την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας (1830-1840).

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1866, η μονή φιλοξένησε και φρόντισε πρόσφυγες που έφευγαν για την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας στον Β΄ΠΠ από τις δυνάμεις του Άξονα, η μονή, με ηγούμενο τον Αγαθάγγελο Λαγγουβάρδο, φιλοξένησε και βοήθησε στην αποχώρηση εκατοντάδων στρατιωτών για την Αίγυπτο.

Μετά τον πόλεμο η μονή γνώρισε περίοδο παρακμής.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ