Αρνητική εξέλιξη στην αγωγή των αγωνιστών της ΕΟΚΑ για τον βασανισμό τους από τους Βρετανούς


Αρνητική τροπή έλαβε για 34 αγωνιστές της ΕΟΚΑ η δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης από τη βρετανική κυβέρνηση για τον βασανισμό τους κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59.

Όπως έγινε στις 2 Ιανουαρίου γνωστό, το Εφετείο του Λονδίνου ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση κατωτέρου δικαστηρίου, με την οποία είχε γίνει δεκτό το αίτημα των Κυπρίων εναγόντων, η εκδίκαση του αιτήματος αποζημίωσης γίνει με βάση το αγγλικό δίκαιο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων δεν υπήρχε το Κυπριακό κράτος.

Η εφαρμογή του αγγλικού δικαίου, στην προκειμένη περίπτωση, αντί του κυπριακού, αποτελεί επιδίωξη των δικηγόρων των 34 βετεράνων αγωνιστών γιατί ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων κάτω από το βρετανικό δίκαιο είναι μεγαλύτερος.

Το τριμελές Εφετείο του Λονδίνου αποφάσισε ότι το θέμα της παραγραφής θα κριθεί με βάση αμφότερα τα εθνικά δίκαια.

Ο δικηγόρος των εναγόντων αγωνιστών δήλωσε ότι η απόφαση του Εφετείου αφορά ένα καίριο τεχνικό νομικό σημείο, αλλά όχι την ουσία της αγωγής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δήλωσε επίσης ότι έχει κατατεθεί αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της ανατρεπτικής απόφασης του Εφετείου, και η απόφαση αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ