Η Πάτρα κάνει “πρεμιέρα” στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου!


Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι γεγονός και η Πάτρα παίρνει για πρώτη φορά μέρος σε αυτό, θέλοντας να δείξει τη δυναμική που έχει πάνω σε αυτή τη μορφή κινηματογράφου, τη στιγμή που στην πόλη υπάρχουν αρκετοί νέοι που έχουν επιδείξει ένα ταλέντο προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει επίκεντρο την Καλαμάτα, όμως, σκοπός των διοργανωτών είναι κάθε χρόνο να εξαπλώνεται η φήμη του και να φτάσει να γίνει ένας θεσμός που δεν αφορά απλώς και μόνο μία πόλη, αλλά όλη την Πελοπόννησο, για να μπορέσει έτσι να μετατραπεί κάποια στιγμή σε ένα εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν που να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα των δημιουργών, αλλά και του κόσμου που αγαπάει αυτή την τέχνη.

Ήδη στις 8 πόλεις που θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις του, πέρα από την προβολή των ντοκιμαντέρ, το “παρών” θα δώσουν σημαντικοί δημιουργοί της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Το φεστιβάλ ξεκινάει τις δράσεις του στην Καλαμάτα από τις 18 Ιανουαρίου και θα κρατήσει έως τις 27 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια στιγμή θα φιλοξενούνται ξεχωριστά προγράμματα στις άλλες 7 πόλεις που παίρνουν μέρος σε αυτό. Στο Άργος (19-21), στη Σπάρτη (23-27), στο Γύθειο (18-21), στην Αμαλιάδα (25-27), στη Δημητσάνα (25-27) και στην Πύλο (24-26).

Στην Πάτρα ξεκινάει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στο χώρο της Αίγλης στη Veso Mare, όπου θα γίνει η επίσημη τελετής έναρξης και θα κρατήσει έως τις 24 Ιανουαρίου, προβάλλοντας στο τριήμερο αυτό συνολικά 27 ντοκιμαντέρ. Η Ναντιάνα Κουτίβα, υπεύθυνη επικοινωνίας του φεστιβάλ σε ότι αφορά τις δράσεις του στην Πάτρα, μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει:

“Από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, ένας από τους πρώτους στόχους που είχαμε ήταν να συμπεριληφθεί και η Πάτρα μέσα σε αυτό. Η Πάτρα είναι μία πόλη που έχει πίσω της μεγάλη ιστορία και σημαντικό πολιτισμό και θεωρούμε ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μία τέτοια πολιτιστική δράση. Είναι σημαντικό για μας που φέτος το καταφέραμε και σε αυτό θα πρέπει να πούμε ότι συνέβαλλε ο Δήμος της πόλης”.

Η Πάτρα κάνει “πρεμιέρα” στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου!
Τι θα δούμε όμως στα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στην Πάτρα; “Το σημαντικό για μας είναι να φέρουμε σε επαφή το κοινό με τον κόσμο του ντοκιμαντέρ.

Είναι ένας ξεχωριστός κόσμος που όσοι αγαπούν το σινεμά και την τέχνη γενικότερα αξίζει να γνωρίσουν. Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν προέρχονται, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Μέσα από τις δράσεις του φεστιβάλ δίνουμε ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον κόσμο να έρθει σε επαφή με τους δημιουργούς, φέρνοντάς τον κοντά με τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τις κάμερες”.

Στην Πάτρα θα παρευρεθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο ο Κωνσταντίνος Φόλας, ο Ιταλός Tomas Kunstler, ο Τάκης Σακελλαρίου και η Ελένη Αλεξανδράκη. “Το ενδιαφέρον στην Πάτρα είναι μεγάλο και είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη υπάρχουν συμμετοχές από σχολεία της πόλης για τις εκπαιδευτικές προβολές του φεστιβάλ” τονίζει η κ. Κουτίβα.

Όσο για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι νέοι για το ντοκιμαντέρ και γενικότερα για τον κινηματογράφο, με ορισμένους να προσπαθούν να κάνουν τις δικές τους δουλειές, εκ των οποίων αρκετές από αυτές είναι αρκετά αξιόλογες, η κ. Κουτίβα τονίζει:

“Είναι σίγουρα κάτι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους να ασχολούνται με αυτό. Στην Καλαμάτα γίνονται σεμινάρια για νέους κινηματογραφιστές και δημιουργούς πάνω στα ντοκιμαντέρ και έχουμε δείξει ιδιαίτερο βάρος. Αυτό θέλουμε να το μεταλαμπαδεύσουμε σε όλες τις πόλεις του φεστιβάλ”.

Η Πάτρα κάνει “πρεμιέρα” στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου!
Aξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό φεστιβάλ θεματολογικά είναι αφιερωμένο στην Ισότητα των Φύλων.

Στην Πάτρα πρόκειται να προβληθούν 15 ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική ζώνη (09:00-12:00), η οποία είναι ανοιχτή και για το ευρύ κοινό, και 12 ντοκιμαντέρ στη ζώνη κοινού (18:00-21:00). Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Αίγλη, στη Veso Mare και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας. Συνολικά σε όλες τις πόλεις το πρόγραμμα περιέχει 48 ξένα και 15 ελληνικά πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ, και η εκπαιδευτική ζώνη που απευθύνεται σε παιδιά, περιλαμβάνει 22 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας, Ναντιάνα Κουτίβα, μιλάει στο patrasevents.gr

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ