6 κανόνες για το κλιματιστικό αν έχουμε μωρό στο σπίτι

Το κρύο φαίνεται πως κρατάει ακόμα, και με το μωράκι μας στο σπίτι έχουμε έναν ακόμα λόγο να ανησυχούμε για τη θέρμανση. Να ανάβουμε το κλιματιστικό στο ζεστό ή μήπως του κάνουμε κακό;

Για να αισθάνεται το μωρό άνετα, θα πρέπει οι συνθήκες μέσα στον χώρο να πληρούν κάποιες προδιαγραφές, όσον αφορά:

στη θερμοκρασία
στην υγρασία
στην ποιότητα αέρα
στην κίνηση του αέρα
Δυστυχώς όμως, όταν χρησιμοποιούμε κλασικό κλιματιστικό διαιρούμενου τύπου (τα γνωστά μας split), έχουμε μια σειρά από αδυναμίες:

Δεν ελέγχουμε την υγρασία, αφού στην συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων δεν υπάρχει λειτουργία ύγρανσης. Αντίθετα η υγρασία στον χώρο συνεχώς μειώνεται (λόγω της συμπύκνωσης της στο στοιχείο του κλιματιστικού που δημιουργεί το νερό που βλέπουμε στην αποχέτευση) και κατεβαίνει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα ανεκτά, ξηραίνοντας διαρκώς τον αέρα που αναπνέουμε.
Δεν ελέγχουμε την ποιότητα του αέρα, αφού τα διαιρούμενα κλιματιστικά δεν διαθέτουν φίλτρα κατάλληλα για επαρκή καθαρισμό του αέρα, ενώ αντίθετα σε πλημελώς συντηρημένα κλιματιστικά, η ποιότητα του αέρα μπορεί να υποβαθμίζεται από τους μικρο-οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί στο φίλτρο.

Έχουμε υψηλές ταχύτητες αέρα στα σημεία που κατευθύνεται ο αέρας του κλιματιστικού.
Για να αντισταθμίσουμε τις παραπάνω αδυναμίες, καλό είναι να λάβουμε μερικά πρόσθετα μέτρα, όπως:

1. Επιλέγουμε θέση για το κλιματιστικό τέτοια που να μην χτυπάει ο αέρας κατ’ ευθείαν το κρεβάτι.

2. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα, (27οC) ώστε να μην ζεσταίνεστε, και να μην κρυώνετε. Σαν γενική κατεύθυνση, φροντίστε η θερμοκρασία στο χώρο να είναι το πολύ 10 βαθμούς χαμηλότερα από την εξωτερική.

3. Ρυθμίζουμε την ταχύτητα του ανεμιστήρα στην χαμηλότερη σκάλα.

4. Ρυθμίζουμε τα πτερύγια στην τέρμα επάνω θέση όταν λειτουργούμε το κλιματιστικό σε ψύξη.

5. Αφήνουμε ανοικτό κάποιο παράθυρο ή την πόρτα – αν ο διπλανός χώρος δεν κλιματίζεται – ώστε να μην ξηραίνεται ο αέρας του δωματίου. Αν δεν μπορούμε να αφήσουμε κάποιο άνοιγμα ανοικτό, τότε αφήνουμε ένα ποτήρι με νερό μέσα στο δωμάτιο. Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, θα βοηθήσει να διατηρηθεί η υγρασία στον χώρο.

6. Συντηρούμε σωστά το κλιματιστικό μας. Εμπιστευθείτε έναν επαγγελματία και απαιτήστε μια επιμελή συντήρηση. Μην «τισμπάτε» στις προσφορές συντήρησης των 10€. Η συντήρηση του κλιματιστικού σας είναι πολύ σημαντική για την διασφάλιση της υγείας σας και είναι σημαντικό να γίνεται από επαγγελματίες.

Εφόσον φροντίσετε όλα τα παραπάνω και βεβαιωθείτε ότι η συντήρηση του κλιματιστικού γίνεται σωστά και από επαγγελματία, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το κλιματιστικό σας λειτουργεί σωστά, οικονομικά και προπαντώς χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία τη δική σας ή του μωρού σας.

Από τον Γρηγόρη Μοναχό, Διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικό Α.Π.Θ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ